Na vsebino

Odslej res hitreje do odškodnin zaradi ograje na meji?

Državni zbor je z 52 glasovi za in nobenim proti sprejel novelo zakona o nadzoru državne meje, ki naj bi po zagotovilih ministrstva za notranje zadeve pospešila in poenostavila postopke izplačila odškodnin za uporabo zemljišč, na katerih so ob meji postavljene tehnične ovire.

Kot je v četrtkovi predstavitvi novele v DZ dejal notranji minister Boštjan Poklukar, veljavni zakon o nadzoru državne meje določa, da sme policija na zasebnih zemljiščih postaviti in uporabljati tehnična ali druga sredstva, če je to nujno za opravljanje nadzora državne meje ali preprečevanje njenega nedovoljenega prehajanja. Ker se s tem posega v ustavno pravico do lastnine, zakon določa tudi upravičenost do nadomestila lastnika zaradi otežene rabe zemljišča in omejitev lastninske pravice s služnostjo v javno korist.

Ker pa so se postopki omejitve lastninske pravice in določitve odškodnine izkazali za dolgotrajne in zapletene, je treba lastnikom zemljišč po ministrovih besedah zagotoviti hitrejše in učinkovitejše izplačilo odškodnin, kar naj bi zdaj zagotovila novela. Ta določa, da bo odškodnina izplačana za čas od poteka 24 mesecev od uporabe zemljišč, ki otežuje njihovo redno rabo (za ta čas lastniki prejmejo nadomestilo), do poteka obdobja obremenitve zemljišča s služnostjo. Pri tem bo odškodnina enotna, izračunana pa bo na podlagi metodologije, ki jo je določila vlada. Novela se sicer nanaša na 2957 zemljišč, na katerih je bila ustanovljena služnost za deset let, letne finančne posledice za proračun pa so ocenjene na 35.000 evrov.

V večini poslanskih skupin so novelo načeloma pozdravili, so pa imeli v nekaterih pomisleke glede višine odškodnin. Anja Bah Žibert (SDS) je menila, da so predvidene odškodnine nizke oziroma nesorazmerne s tem, za kakšen poseg v zasebno lastnino gre. Da so odškodnine izjemno nizke, so menili tudi tudi v NSi, posebej glede na to, da so jih lastniki zemljišč prisiljeni sprejeti.

“Odškodnine resda niso visoke, a je tudi res, da gre pri postavitvi tehničnih ovir le za del zemljišča in ne za celotno površino,” je na drugi strani opozoril Vojko Starović (SAB). “Upoštevati je treba, da gre za zemljišča, ki po površini niso velika, zato tudi ne more biti visokih odškodnin,” je dodal Robert Polnar (DeSUS).

Janja Sluga (SMC) je opozorila, da gre pri določitvi odškodnin za že uveljavljeno metodologijo, ki se uporablja tudi pri izračunavanju odškodnin za uporabo kmetijskih zemljišč za ostale nekmetijske namene.

V SNS so prepričani, da je zakon zelo slabo pripravljen, kljub temu pa so napovedali, da ga bodo podprli, “ker je dober za ljudi, ki živijo ob državni meji”.

Izrecno so se proti zakonu opredelili v Levici. Po besedah Boštjana Koražije mu nasprotujejo, ker so proti vsakršnim oviram na meji. “Ograja, žica in mešana patrulja ne preprečujejo prehodov meje. Vse, kar delajo, je to, da položaj še dodatno zaostrujejo,” je dodal. Da bi bilo tehnične ovire smiselno umakniti z meje, menijo tudi v SD, ki pa je zakon sicer podprla.

Vir: STA
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj