Na vsebino

Odstopili vsi člani Odbora za mlade Občine Metlika

Šest preostalih članov Odbora za mlade v Občini Metlika, je v ponedeljek županu Darku Zevniku poslalo odstopno izjavo, s katero so nepreklicno odstopili s funkcije posvetovalnega telesa župana. Kot razloge za takšno odločitev so navedli nejasnost funkcije, nalog in dela Odbora za mlade v Občini Metlika, nevključevanje mladih v procese in odločitve o zadevah v občini Metlika, nezanimanje pristojnih institucij in župana Občine Metlika za delo odbora ter pomanjkanje neposredne komunikacije med člani odbora oz. predsednico odbora za mlade in županom.

Odbor za mlade je bil kot posvetovalno telo župana za področje mladine v Občini Metlika, oblikovan lanskega februarja. Prvi sestanek odbora je bil zaradi epidemije sklican šele 29. avgusta, na zahtevo članov odbora. Kasneje je Občina sklenila, da bo za odbor zadolžen Zavod za turizem, kulturo, šport in mladino Metlika (v nadaljevanju Zavod Metlika). S tem se člani odbora niso strinjali, saj po njihovem odbor za mlade ni posvetovalno telo Zavoda Metlika. Ta ima namreč zaposlenega svetovalca za področje mladine, odbor pa je posvetovalno telo župana oz. občine za omenjeno področje.

»Prepričani smo, da bi Zavod Metlika in Odbor za mlade v Občini Metlika morali biti dve ločeni ''instituciji'', ne pa da odbor spada pod Zavod Metlika ter z županom komunicira preko javnega zavoda. Na račun tega je tudi prekinjena neposredna komunikacija med odborom za mlade in županom. Žalosti nas, da v enem letu niste sklicali sestanka z odborom, neodvisno od Zavoda Metlika. Pri načrtovanju proračuna in delovanja za leto 2021 na razpravo nismo bili vabljeni člani Odbora za mlade, temveč zgolj predstavnici Zavoda Metlika, čeprav kot že prej omenjeno, Odbor za mlade posvetovalno telo župana in ne Zavoda Metlika. V razpisu za pridobitev certifikata Mladim prijazna občina, ki ga v dopisu uporabljamo zgolj kot priročen okvir za analizo delovanja Občine Metlika na področju mladine in ne kot cilj delovanja odbora, saj se zavedamo, da certifikati še nikoli niso sami po sebi spremenili resničnih življenjskih pogojev, je zavedeno, da lokalna skupnost, ki jo prepoznavamo kot mladim prijazno, ima redno vzpostavljen sistem sodelovanja mladih z Občino, ki se kaže s formalnimi ali še neformalnimi strukturami, ki tovrstno sodelovanje omogočajo. Žal v Občini Metlika to ni vzpostavljeno,« so zapisali v odstopni izjavi.

Odbor za mlade je po izbirnem postopku štel sedem članov. Eden od članov ni sodeloval pri pogovorih in se je naposled odločil, da odstopi s funkcije. Preostalih šest članov odbora je zmotilo, da je župan zavrnil njihov predlog za možnost izbire novega člana. Po njihovem bi se lahko zaradi sodega števila članov zataknilo pri glasovanju, če bi prišlo do enakega števila glasov za in proti. Člane odbora je dodatno zmotilo, da je bila tudi pri tem izključena neposredna komunikacija župana s predstavniki odbora za mlade. Informacije pa so potekale preko posrednika - Zavoda Metlika.

»Na prvem sestanku je bila želja članov, da se določi funkcija odbora za mlade, njegove naloge in pričakovanja. Do danes te funkcije še ne poznamo, nam niso razjasnjene in menimo, da je nimamo. Slednje sklepamo tudi iz tega, da smo na vas obrnili z željo, da smo vabljeni na seje občinskega sveta ter da se gradivo sej pošlje tudi članom odbora za mlade. Namreč, eno izmed področij za pridobitev certifikata Mladim prijazna občina je tudi participacija mladih v lokalnih skupnostih, kar pomeni da se mlade vključi v odločevalske procese in nanje prenese del odgovornosti, ki sledijo iz splošnih potreb v lokalni skupnosti, pri čemer se mladim omogoči načrtovanje in/ali odločanje o zadevah, ki vplivajo na celotno generacijo. Kar je še moč razbrati iz razpisne dokumentacije za certifikat je, da se participacija mladih nanaša na aktivno udeležbo in resnično vplivanje na odločitve, ki zadevajo življenje in delo mladih, ne pa njihovo simbolno ali pasivno prisotnost pri delovanju lokalnih oblasti, kar pa v primeru Občine Metlika do danes, tudi na pobudo odbora, ni bilo omogočeno,« opozarjajo člani odbora v svoji odstopni izjavi.

Ocenjujejo še, da je bila njihova glavna naloga odločitev za izdelavo strategije za področje mladine v občini Metlika. Trenutno so v 2. fazi izdelave strategije. V aprilu je bila javnosti posredovana anketa o življenju mladih v metliški občini. »Anketa je bila, po mnenju anketirancev slabo sestavljena, nerazumljiva in ni dajala možnosti natančne ocene stanja, za kar prevzemamo delno odgovornost - ankete namreč odbor ni pripravljal samostojno, temveč je le s predlogi svetoval zunanjemu izvajalcu. V juliju je bila izvedena prva fokusna delavnica, ki ni bila najbolje obiskana. Naslednji dve delavnici sta predvideni v petek, 27. avgusta in v soboto, 28. avgusta. Menimo, da izdelavo strategije, vsaj na tak način, kot poteka trenutno, lahko izvede tudi Zavod Metlika sam, brez Odbora za mlade,« so prepričani podpisniki odstopne izjave.

Slednji so še zapisali, da so argumentirali le nekaj bistvenih problemov, ki so jih prepoznali pri delu Občine Metlika na področju mladih in so vodili v nezadovoljstvo Odbora za mlade z delom Občine ter Zavoda Metlika. »Glede na kriterije, ki morajo biti izpolnjeni za pridobitev certifikata Mladim prijazna občina, se vmes najdejo tudi drugi problemi, ki jih opazimo kot prostovoljci pri raznih mladinskih društvih, vendar to ni neposredno povezano z delom Odbora za mlade,« dodajajo.

Po njihovih besedah je iz ankete mogoče sklepati, da si mladi želijo živeti in ustvarjati v Metliki, vendar pa jih vse manj vidi možnost in priložnost ustvarjanja v domačem kraju. »Člani odbora smo bili močno zagnani, ambiciozni in optimistični glede sprememb na mladinskem področju v Občini Metlika, a smo ostali razočarani nad sodelovanjem s pristojnimi institucijami in odnosom lokalnih oblasti do mladine kot družbene skupine. Argumentirane odstopne izjave ne pošiljamo z namenom vzpostavljanja konflikta, pač pa z namenom informiranja glede našega občutenja in konstruktivne spodbude, da se dela na področju mladine lotite na drugačen način. Posledično so vsi ti navedeni razlogi dovolj jasni, da lahko sklenemo, da Občina Metlika trenutno ni mladim prijazna občina, saj področju mladine ne posveča dovolj. S tem vas želimo spodbuditi, da odnos Občine Metlika, njenih predstavnikov ter drugih institucij do mladine, spremenite,« pozivajo v odstopni izjavi.

Po njihovem si mladi želijo biti slišani in uslišani. Verjamejo, da Odbor za mlade v Občini Metlika »ne sme postati le še ena institucija preko katere občinska oblast zadovoljuje določene birokratske zahteve, temveč mora biti avtonomna in predvsem upoštevana oblika sodelovanja političnih oblasti z eno izmed najbolj ogroženih družbenih skupin v naši občini«. Podpisniki si ne želijo, da bi Strategija za mlade v Občini Metlika predstavljala samo še enega okvirja na steni ali pa lista v predalu. »Želimo si konstruktivnih sprememb na področju mladine in vzpostavitev boljšega sistema sodelovanja ter obveščanja,« odstopno izjavo zaključujejo podpisani Valentina Ambrožič, Laura Prosenik, Žak Rozman, Jaka Virant, Blaž Pečarič in Nika Mežnaršič.

Župan Darko Zevnik bo zadevo komentiral po današnjem sestanku s predstavnico Odbora za mlade.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj