Na vsebino

Ohranjajo spomin na dejanje, ki je združilo Slovenijo

Foto: ZB za vrednote NOB Črnomelj
Foto: ZB za vrednote NOB Črnomelj

Osemdeset let od ustanovitve Osvobodilne fronte slovenskega naroda, ki je bila osrednja odporniška organizacija slovenskega ljudstva v boju proti okupatorju in je pomenila začetek organiziranja slovenske državnosti, so obeležili tudi v Beli krajini. Tradicionalnih prireditev zaradi epidemije sicer ni bilo, so pa člani črnomaljskega Združenja borcev za vrednote NOB obiskali spominsko obeležje komandantu Francu Rozmanu – Stanetu na Sredgori.

Ob spominskem obeležju, ki stoji blizu mesta, kjer je bil začasni grob narodnega heroja, tragično preminulega med vojno v Beli krajini, je poleg Zdravljice zadonela tudi partizanska pesem, ki je v časih boja za svobodo, ljudem dajala pogum in upanje na svetlejšo prihodnost. »Prav je, da ohranjamo spomin na dejanje, ki je združilo Slovenijo in Slovence in nikoli ne pozabimo, kaj je slovenski narod žrtvoval, zato da je, kot bi rekel Primož Trubar - »stal inu obstal« - ob ognjišču svojih prednikov ter ga ohranil za svoje zanamce,« so ob tem zapisali v ZB za vrednote NOB Črnomelj.

Venec so v soboto k obeležju v Semiču položili tudi člani tamkajšnjega Združenja borcev za vrednote NOB, na čelu s predsednikom Dragom Moharjem. Fotografije Zvoneta Butale poglejte v fotogaleriji.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj