Na vsebino

Opozorili bodo na zastali socialni dialog in krčenje delavskih pravic

Območna organizacija Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Dolenjske, Bele krajine in Posavja bo praznik dela po dveletnem covidnem premoru obeležila s tradicionalnima območnima prvomajskima slovesnostima na Debencu pri Mirni in na Lisci nad Sevnico. Na teh bodo opozorili na zastali socialni dialog, krčenje delavskih pravic in druge probleme.

Koordinator novomeške območne organizacije ZSSS Igor Iljaš je na nedavni novinarski konferenca povedal, da bodo na obeh praznovanjih politiko oz. člane nove vlade pozvali k vrnitvi k učinkovitemu socialnemu dialogu v okviru ekonomsko-socialnega sveta in opozorili na problem najnižjih osnovnih plač, ki se naj izenačijo z minimalno plačo.

Opozorili bodo še na pravičnejšo davčno obremenitev, krepitev javnega zdravstva in ukinitev dodatnega dopolnilnega zavarovanja, na dostojne pokojnine za vse in pokojninsko reformo, učinkovito varstvo delavskih pravic, uveljavitev pravilnika o poklicnih boleznih ter na skrajšanje polnega delovnega časa.

Iljaš je še ocenil stanje delavskih pravic in gospodarstva na Dolenjskem, v Beli krajini in Posavju. Poudaril je, da se v regiji krepi problem zagotavljanja zadostnega kadra. Delavci tudi v veliko primer niso dovolj plačani, podjetja pa se morajo pri zaposlovanju tujcev ukvarjati z zapletenimi in dolgotrajnimi birokratskimi postopki, je še dejal.

Območna organizacija ZSSS Dolenjske, Bele krajine in Posavja sicer združuje približno 7500 članov.

Vir: STA
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj