Na vsebino

Oskrba na domu dražja tudi v metliški občini

Tako kot v večini slovenskih občin, se je zaradi vse višjih stroškov dela in cen energentov podražila tudi pomoč na domu invalidom in starejšim od 65 let v metliški občini. Gre za pomembno socialnovarstveno storitev, ki upravičencem omogoča, da lahko čim dlje ostanejo v domačem okolju.

Višje cene storitve pomoč na domu, ki jo v metliški občini izvaja tamkajšnji dom starejših občanov, so na včerajšnji seji potrdili tudi občinski svetniki. Cena storitve ob delavnikih je v drugi največji belokranjski občini po novem tako višja za dva evra in za uporabnike sedaj znaša 7,11 evra za uro.

Dom starejših občanov Metlika je ob tem zaprosil tudi za izdajo soglasja k cenam pomoči družini na domu, ki bodo opravljene ob nedeljah, na dan državnega praznika in dela prostega dne. Za opravljeno delo v nedeljo tako cena za uporabnika po novem znaša 9,95 evra za uro, na dan državnega praznika in dela prostega dne pa 10,66 evra na uro. V metliški občini je sicer trenutno 20 uporabnikov storitve pomoč na domu, cene omenjene storitve pa niso spreminjali od februarja 2019.

Občine sicer storitev sofinancirajo najmanj 50-odstotno, odstotek pa določijo same glede na finančno moč občine in število uporabnikov. Metliška občina tako storitev sofinancira v višini dveh tretjin cene.

Pomoč na domu naj bi bila v prihodnje hrbtenica dolgotrajne oskrbe. Kako bo urejena s 1. januarjem z novim zakonom o dolgotrajni oskrbi, še ni jasno. Poseben problem na tem področju predstavlja tudi pomanjkanje kadra.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj