Na vsebino

Oskrba prebivalcev s pitno vodo

Mesec sušec je opravičil svoje ime in tudi v aprilu ni nič boljše. Oskrba prebivalcev s pitno vodo kljub temu in kljub koroni poteka nemoteno. Za napovedi kaj se bo dogajalo z zalogami vode v podtalnici do poletja je še prezgodaj, vendar imamo na komunali pripravljene postopke tudi za izredne sušne razmere. Orodja, na katere imamo vpliv sta predvsem dva. To sta skrb za čim manjše vodne izgube in vključevanje rezervnih vodnih virov v sistem oskrbe s pitno vodo. Skrb za vodne izgube je del našega vsakdana in pri tem smo uspešni. V primerjavi z letom 2015 načrpamo več kot pol milijona kubičnih metrov vode na leto manj. Trenutne projekcije kažejo, da vključevanje rezervnih vodnih virov ne bo potrebno.

Se pa suša kaže ne nekem drugem področju. Hišni vodnjaki (»šterne« po domače) so očitno prazne, saj opažamo občuten porast nedovoljenih odvzemov vode iz hidrantnega omrežja. Hidrantno omrežje je namenjeno zgolj protipožarni zaščiti. V vseh drugih primerih odvzem vode brez predhodne odobritve iz hidranta ni dovoljeno niti gasilcem. Za kršitelje je predvidena tudi globa v višini 400 € . Večina kršiteljev meni, da pri kršenju (kraji) ne bodo »ujeti«, naključni očividci pa kolegialno pogledajo stran. Pri tem se ne zavedajo, da ima nedovoljen in nestrokoven odvzem vode iz hidrantnega omrežja poleg kršenja predpisov (po balkansko so predpisi zato, da se kršijo), tudi druge negativne posledice:

  • Ob hitrem iztoku večje količine vode iz hidranta nastane v vodovodnem sistemu podtlak. Zaradi podtlaka vodo, ki že dalj časa stoji v slepem kraku in je potencialno neustrezna (onesnažena), posrka v vodovodni sistem in takšna voda pride do uporabnika. Slepi kraki so na primer hišni priključki na katerih že dalj časa ni bilo nobenega odvzema/pretoka.
  • Ob zaprtju hidranta se ustvari hidravlični udar, ki poškoduje vodovodni sistem za hidrantom. Vodovodni sistem se poškoduje na najšibkejši točki. To je lahko glavna cev in zaradi poškodbe glavne cevi lahko ostane začasno brez oskrbe z vodo več prebivalcev. Lahko pa se poškoduje tudi hišna napeljava, kar povzroči poplavo pri enem uporabniku. V vsakem primeru pa se bodo vodne izgube povečale in načrpati bomo morali več vode.

Ali je res pametno tolerirati krajo vode in s tem ogroziti oskrbo s pitno vodo celi vasi ali delu mesta? Dodatne, nepotrebne stroške za odpravo tako povzročenih defektov na koncu krijemo vsi uporabniki.

Vir: JP Komunala Črnomelj

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj