Na vsebino

Osrednja slovesnost ob občinskem prazniku v Metliki

Včeraj je v športni dvorani OŠ Metlika potekala osrednja slovesnost ob prazniku Občine Metlika. Skozi gibljive slike so se ozrli na opravljeno delo v preteklem letu in podelili letošnja občinska priznanja.

Priznanje za delo na področju športa v letu 2023 je prejela lokostrelka Maruša Šega kot perspektivna špotnica. Maruša je letos na državnem prvenstvu v lokostrelstvu v disciplini 3D in Arrowhead postala državna prvakinja, na zunanjem tarčnem državnem prvenstvu pa državna podprvakinja. Za priznanje jo je predlagalo Lokostrelsko društvo Legende Kolpe.

Plaketo Občine Metlika za leto 2023 je prejelo PGD Suhor, ki je letos praznovalo 90-letnico delovanja. Priznanje so prejeli za uspešno delovanje več generacij gasilk in gasilcev v 90-letni zgodovini društva ter prenašanje bogate gasilske tradicije iz roda v rod, za napredek in razvoj društva, za prizadevno in kakovostno delo z mladimi ter uspešno izvajanje javne gasilske službe in gasilskega poslanstva. Na državnem gasilskem tekmovanju za memorial Matevža Haceta, ki je potekalo letos septembra v Gornji Radgoni, je ekipa PGD Suhor v kategoriji pionirk (deklice od 6 do 11 let) v močni konkurenci 46-ih ekip, dosegla odlično 2. mesto. Za priznanje ga je predlagala Gasilska zveza Metlika.

Za častno občanko Metlike je bila imenovana Ivanka Kraševec Prešern, pionirka slovenske popevke, »belokranjski slavček«, pevka belokranjskih narodnih pesmi, v poznejšem obdobju odlična interpretka Dovžanovih in Burnikovih melodij in še posebej melodij svojega moža Žana Prešerna, na besedila najbolj znanih slovenskih pesnic in pesnikov.

Altistka z glasom, ki ni poznal meja, segel pa je do vsakega srca

Naziv častna občanka je prejela za velik prispevek k prepoznavnosti Metlike in Bele krajine skozi glasbeno in likovno umetnost, za prispevek k opaznosti in prepoznavnosti slovenske narodnozabavne glasbe in belokranjskih narodnih pesmi ter belokranjskih motivov na slikarskem področju. Predlagatelji Ivanke Kraševec Prešern za častno občanko Metlike so Renata, Matija, Maja in Nastja Brunskole, Martin, Mojca, Klara in Rok Kraševec, Božidar Malešič, Anton in Tatjana Slanc ter Andreja Gerbec. Častni občanki se je na slovesnosti poklonil tudi Alpski kvintet, eden vodilnih narodnozabavnih ansamblov v Sloveniji, s katerim je prepevala več kot 20 let. Skupaj z Alpskim kvintetom je prejela tri zlate plošče in zlato noto v Sloveniji ter pet zlatih plošč in eno diamantno v Avstriji.

Županja Martina Legan Janžekovič je v svojem govoru izrazila počaščenost, da na tovrstni prireditvi prvič stoji v vlogi županje in se zahvalila za podporo ter zaupanje, ki so ji jo občani izkazali ob koncu preteklega leta. Kot pravi, jo vloga navdaja s ponosom, a hkrati ponižnostjo zaradi odgovornosti, ki jo prinaša. Ob tej priložnosti je izrekla priznanje in zahvalo celotnemu gospodarstvu občine in odgovornim posameznikom, ki skupaj s svojimi zaposlenimi z delom in osebno zagnanostjo skrbijo za ekonomski razvoj občine. Zahvalila se je tudi vsem zaposlenim v družbeni sferi, ki skrbijo, da imajo v občini odlične šole in vrtce, učinkovito zdravstvo, raznovrsten in kvaliteten šport, navdihujočo kulturo ter kvalitetne komunalne in druge storitve. Za delo in zagnanost se je zahvalila tudi sodelavcem občinske uprave.

V kulturnem programu so nastopili Mestna godba Metlika, 4. a razred OŠ Metlika, članice Twirling kluba Bela krajina, evropska prvakinja v disciplini solo Maja Guštin in Staša Popovič, ki je na evropskem prvenstvu na Češkem v two batonu letos dosegla 3. mesto. Nastopili so še Urška Blažič, folklorna skupina Podružnične šole Suhor, Mija Zupanič in Sara Butala iz OŠ Podzemelj, Tina Pezdirec, ki jo je na harmoniki spremljal član Alpskega kvinteta Ciril Skebe in Alpski kvintet. Prireditev je povezovala Vesna Slanc.

Vir: Občina Metlika, foto: Uroš Raztresen

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj