Na vsebino

Otroci, ki odraščajo v beročem okolju, so v življenju uspešnejši

Včeraj smo v sklopu prireditev v Tednu otroka v soorganizaciji Kulturnega centra Semič, Knjižnice Črnomelj, Vrtca Sonček Semič in OŠ Belokranjskega odreda Semič, v Kulturnem centru Semič gostili dr. Miho Kovača, predavatelja na ljubljanski Filozofski fakulteti, ki se že vrsto let ukvarja s preučevanjem branja in bralnih navad. Zadnjih pet let pa je sodeloval tudi v mednarodni mreži strokovnjakov Eread Cost, namenjeni raziskovanju sprememb, ki jih v bralnih navadah in razumevanju prebranega povzročajo zaslonske tehnologije.

Doslej je izdajal večinoma strokovne knjige in članke, knjiga z naslovom »Berem, da se poberem«, pa je njegovo prvo poljudno delo, ki nagovarja široke množice in je primeren priročnik za vsako družino. Postala je prava uspešnica.

V zelo zanimivem predavanju se je dr. Kovač dotaknil aktualnih vsebin in nam predstavil rezultate številnih raziskav. Med drugim je govoril o tem, kako na bralno in matematično pismenost vpliva število knjig v domači knjižnici in o tem, kako pomembno je brati otrokom za razvoj možganov ter kasnejše uspešnosti v življenju. Če uporabljaš zaslonske tehnologije in bereš knjige, se naučiš misliti na dva načina, kažejo raziskave. In če bereš, lažje razumeš druge ljudi, kar pomeni, da postaneš bolj sočuten človek.

V živahni debati, ki se je razvila ob koncu predavanja, nam je predavatelj položil na srce, da ni enostavnega recepta, kako privabiti k branju več ljudi. Pri tem imamo pomembno vlogo prav vsi: starši, stari starši, vzgojitelji, učitelji, knjižničarji in mnogi drugi. Vsak mora začeti pri sebi. Dela imamo veliko, saj raziskave kažejo, da skoraj polovica Slovencev ne bere.

Knjiga bi nujno morala postati večja vrednota in v naših domovih bi moralo biti več knjig. In knjige niso nič dražje od kakšnih nekoristnih plastičnih igrač. In če ne gre drugače, obiščimo knjižnice, ki so zakladnice različnih knjig pa tudi bralnih dejavnosti za vse generacije.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj