Na vsebino

Otroci naj ne hodijo v varstvo k starim staršem

Za starše se priporoča delo od doma ali ureditev drugih oblik varstva. Obstaja tudi možnost pouka na daljavo, vendar šole še čakajo navodila ministrstva za izobraževanje.

V vzgojnovarstvenih in izobraževalnih ustanovah, ki so tako kot širša javnost danes zjutraj izvedeli, da bodo od ponedeljka zaradi širjenja koronavirusa zaprli vrata, še čakajo na navodila pristojnega ministrstva. Tako za zdaj ni znano, kako dolgo bo veljal tak režim in ali bodo, denimo, vrtci zaprti v celoti ali pa bo morda obstajala možnost sprejema otrok staršev, ki nujno potrebujejo varstvo, kot so zaposleni v zdravstvu, civilni zaščiti in drugih službah.

Za starše se priporoča delo od doma ali ureditev drugih oblik varstva, nikakor pa naj ne pošiljajo otrok k starih staršem, saj so, opozarjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), prav starejši ljudje v skupini, kjer so posledice bolezni covid-19 najhujše. Poleg tega nekatere nove študije kažejo, da so otroci lahko tudi zdravi prenašalci virusa ter da kužnost pri mlajših traja še dlje kot pri odraslih.

Doma bo več kot 260.000 otrok in mladostnikov

Na NIJZ tudi pripravljajo smernice, kje se otroci lahko gibljejo v času (ali se lahko zadržujejo na javnih igriščih, obiščejo živalski vrt in podobno), ko ne bodo v vrtcu ali šoli, izdali jih bodo še danes ali jutri. V največji zadregi so za zdaj starši otrok, mlajših od 10 let, ki ne morejo biti sami doma ves dan. Teh je bilo po podatkih Statističnega urada RS 1. julija lani v Sloveniji 212.230. Vsega skupaj pa bo doma ostalo več kot 260.000 otrok in mladostnikov.

Med starši šolskih otrok se pojavljajo številna vprašanja, kot so, ali se bo zaradi ukrepa ukinili prvomajske počitnice, ali se bo pozneje pouk podaljšal v poletne počitnice, ali bodo obstajale možnosti učenja na daljavo … Predsednik Združenja ravnateljev osnovnih in glasbenih šol Gregor Pečan je za STA povedal, da se bodo organizirali, ko bodo dobili navodila pristojnih, tudi pouk na daljavo je mogoča rešitev. »Za zdaj še čakamo, da nam ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport izda podrobna navodila, kako naprej. Pouk v osnovnih in srednjih šolah lahko poteka na daljavo, prek spletnih učilnic,« je dejal.

Vir: Delo

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
98
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj