Na vsebino

Otvoritev razstave »Roke nam niso zastonj zrasle« v Črnomlju

Od 8. 10. 2018 dalje si lahko v dinamični izložbi v centru Črnomlja ogledate razstavo rokodleskih izdelkov »Roke nam niso zastonj zrasle«, ki predstavlja izdelke rokodelcev na področju Dolenjske in Bele krajine. Razstava je nastala je v okviru projekta sodelovanja Zgodbe rok in krajev, ki ga kot partner vseslovenskega projekta sodelovanja LAS za področje Dolenjske in Bele Krajine izvaja Lokalna akcijska skupina Dolenjska in Bela krajina (LAS DBK), ki jo vodi Razvojni center Novo mesto d.o.o.

Razstava je plod popisa rokodelcev ter njihovega znanja in zgodb iz posameznih občin, zato lepo vabljeni k ogledu razstave, ki oživlja in odkriva kulturno dediščino naših krajev.

Rokodelstvo na Slovenskem je ena od dejavnosti, ki je bila v preteklosti prisotna na vsakem domu. Danes je to domena redkih posameznikov, vendar je med njimi tudi nekaj mladih, ki so tradicionalne dejavnosti preoblikovali ali pa ustvarili nove. Vsekakor so pred vami kakovostni izdelki rokodelcev iz našega področja, ki si zaslužijo, da so videni in da lahko vitalno živijo z nami. Izdelki so namreč uporabni, imajo zgodbo in imajo roke, ki so jih ustvarile.

Na razstavi se predstavlja 41 rokodelcev iz Dolenjske in Bele krajine s kakovostnimi izdelki domače in umetnostne obrti. Z razstavo želimo predstaviti vso pestrost domačega ustvarjanja. Tako je moč videti unikatni nakit zračne niti, ki s svojo izraznostjo nagovarja predvsem moderno in mlado občinstvo, pa tudi izdelke tradicionalnih obrti. Prav tako pa je zanimiv tudi preplet dolenjskih in belokranjskih znanj, ki jih med drugim povezuje tudi skrb za ohranjanje kulturne dediščine in iskanje inovativnih pristopu pri oblikovanju in snovanju izdelkov, ki bodo uporabni tudi v današnjem vsakdanu in za potrebe sodobnega človeka.

Razstava bo na ogled do martinovega.

Vir: LAS DBK

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj