Na vsebino

Parkiranje v mestu; Črnomelj : Kočevje

Danes je začel v Kočevju delovati prvi parkomat. V Črnomlju je pobiranje parkirnine v mestnem jedru že kar dolgoletna praksa (verjetno se še spomnite bele trafike pri Odeon cafeju, še pred parkomati). Pa vendarle je kočevski parkomat (beri oblast) v mnogočem bolj prijazen od črnomaljskega.

Kljub temu, da je civilna iniciativa županji Črnomlja že pred tremi leti poslala predlog parkirnega režima v Črnomlju (s približno 400 podpisi) se je od takrat spremenilo samo eno. S petnajstih minut brezplačnega parkiranja, so to podaljšali na 30 minut. Z enim dodatkom; ko si prej vrgel 50 centov v parkomat (toliko namreč stane ura parkiranja) ti je na listek avtomatsko dodalo še tistih 15 minut brezplačnega parkinga. Ko zdaj vržeš 50 centov v parkomat, je to to. Ena ura parkiranja. Brezplačnih 30 minut si lahko "odpelješ" s sabo. V Kočevju je brezplačna prva ura parkiranja.

Poleg tega imajo zaposleni na črnomaljskem sodišču rezerviran parking izza gostilne Suhi most, za katerega plačajo polovičen znesek mesečnega cenika, ki velja za ostale občane. Družba, ki ima svoj sedež v mestnem jedru mora za dve parkirni mesti (eno zase, eno za stranke) plačati 1.080€ na leto (s to razliko, da parking ni rezerviran, si ga moraš poiskati).

In še najboljše: organi lokalne skupnosti, torej, zaposleni na Občini Črnomelj imajo parkiranje brezplačno. Nič več ne bom dodal.

Predlagam, da se župan Kočevja, g. Prebilič, zglasi v Črnomlju pri naši županji, da ga le-ta pouči, kako se ne dela z občani!

Ura brezplačnega parkiranja je preveč, saj se v tem času občan lahko v bližnjem salonu postriže do konca in še mu ostane par minut .... Tudi za klepet ob kavi je to občutno preveč. Pa še za telo je bolje, da se vsake pol ure teče ven iz lokala in pritisne tipka, ki ti izvrže naslednjih 30 minut gratis parkiranja ... pa nazaj na kavo. Trgovin je pa v mestnem jedru ravno toliko, da v eni uri lahko preveriš zalogo čisto vsake; in to po dvakrat. In še bi lahko ...

Ali ne bi bilo bolje, če bi županja sprejela pred tremi leti podan predlog občanov, ki bi zaposlenim v mestnem jedru, najemnikom gostinskih lokalov in trgovin, zaposlenim na Glasbeni šoli Črnomelj, podjetjem v mestnem jedru ... omogočal nakup letne dovolilnice. Ob predplačilu celo za 100€ na leto. Dajte si malo zračunat, samo od glasbenikov bi takoj dobili 2.500€, pa od sodišča, od zaposlenih v vseh trgovinah in lokalih, od frizerjev, od bančnih uslužbencev in nenazadnje od zaposlenih na občini.

V Kočevju je namreč tako: "Za parkiranje vozil stanovalcev s stalnim bivališčem na območju, kjer je uvedeno plačilo parkirnine, ter za parkiranje samostojnih podjetnikov, pravnih oseb, državnih organov in organov lokalnih skupnosti, ki imajo svoj sedež na tem območju, je možen nakup dovolilnice."

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj