Na vsebino

PGD Črnomelj in temeljni kamen za dograditev garaže

Svetega Florjana so pričeli častiti kot zavetnika in priprošnjika šele v 16. stoletju. Upodabljajo ga kot mladeniča v vojaški uniformi s čelado na glavi in z vedrom v
roki, s katerim gasi gorečo cerkev. Njegove kipe lahko vidimo v cerkvah, kapelicah in na domačijah. Njegova podoba krasi tudi gasilske domove in gasilske prapore. Kip sv. Florjana je tudi v župnijski cerkvi, podoba sv. Florjana je na pročelju črnomaljskega gasilskega doma, krasi pa tudi zdajšnji gasilski prapor.

Ogenj je v zgodovini večkrat uničeval v Črnomlju in bližnji okolici. Veliko požarov je omenjenih v različnih dokumentih, med drugim obstaja zapis okrog leta 1655, ki pravi, da je Črnomelj v tem času večkrat pogorel. Od takrat se meščani obračajo k sv. Florjanu in od takrat je zavetnik mesta Črnomelj.

Današnji dan je vsekakor najprimernejši za slovesen prevzem novih gasilskih pridobitev. Vsakodnevni dosežki civilizacije, tehnološki procesi v industriji in drugi napredki, ki ob nesreči negativno vplivajo na naše okolje, niso zaobšli niti gasilcev. V preteklih letih so tako napolnili garažo v gasilskem domu, da je postala premajhna. In veliko vloženega truda je nastopil trenutek, da položimo temeljni kamen za dograditev garaže.

Člani PGD Črnomelj, ki so se v preteklih letih s svojim delom in požrtvovalnostjo izkazali na več področjih gasilskega dela, so danes prejeli priznanja.

Bronasti znak društva za požrtvovalno delo z mladimi:

Darjan Grudnik

Branka Klemenčič

Andrej Mežnar

Red vzornega člana za dolgoletno delovanje v društvu na vseh področjih:

Boris Šikonja

Janez Vidic

Zalka Črne

Križec junaka 3.reda:

Bojan Klemenčič

Primož Pezdirc

Križec junaka 2.reda:

Peter Štefanič

Križec junaka 1.reda:

Uroš Kolbezen

Nekateri člani so prejeli tudi priznanja Gasilske zveze Črnomelj, Tomaž Lozar in Franc Spreicer pa posebna priznanja za sodelovanje na več kot 500-tih akcijah. Za kuturno program pa so poskrbeli člani Folklorne skupine OŠ Mirana Jarca Črnomelj.

Vojaški ataše Todd Scattini z ameriške ambasade v Ljubljani, sicer častni član PGD Črnomelj, je po dogodku obiskal še Varstveno delovni center Črnomelj, čestital varovancem, ki so ravno tako gasilci, ob prazniku sv. Florjana in se z njimi tudi fotografiral.

Z gasilskim "Na pomoč!"

Vir: PGD Črnomelj

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj