Na vsebino

Pisanice in otirači v animiranem filmu

OŠ Metlika, Društvo za izvajanje filmske vzgoje Slon iz Ljubljane in Belokranjski muzej Metlika so med 21. in 24. marcem v sodelovanju z učenci druge triade OŠ Metlika izvedli delavnico animiranega filma.

Učenci Nina Škof, Izabela Banfi, Brina Žnidaršič, Tina Predovič, Taja Malešič, Filip Zupan in Žiga Vraničar so ustvarili animirani film z naslovom Pika. Črta. Vzorec.

Delali so pod mentorstvom Lene Lekše in Jelene Dragutinović iz Društva Slon, likovne pedagoginje Duške Vlašič iz Osnovne šole Metlika in kustosinje pedagoginje Alenke Misja iz Belokranjskega muzeja. Film Pika. Črta. Vzorec prikazuje pisanice in otirače, predmete, na katerih občudujemo belokranjsko ljudsko umetnost.

Belokranjska pisanica je na poseben način, s pomočjo voska in barve, okrašeno velikonočno jajce. Čeprav se lahko hitro razbije, se jih je v Belokranjskem muzeju ohranilo veliko. Najstarejše so stare več kot sto let. Otirač je pravokoten kos domačega platna, ki je imel funkcijo brisače. Vezene otirače z značilnimi belokranjskimi vzorci pa so uporabljali pri obredjih.

V animiranem filmu so učenci pisanice in otirače predstavili na svojstven izviren način.

Vir: Belokranjski muzej Metlika

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj