Na vsebino

Pismo bralca; sanacija poškodb po gradbenem posegu

Konec tedna smo v uredništvo prejeli dopis bralca, ki sprašuje, kako je s sanacijo okolice novega bloka na Čardaku, ki je uradno odprt, urejanja oz. saniranja okolice pa se ni lotil nihče:

"Spoštovani,

glede na to,da je bila pred kratkim otvoritev novega stanovanjskega bloka v Črnomlju,me zanima kako je z ureditvijo dostopnih cest.

Gradbena mehanizacija je namreč med gradnjo močno poškodovala vozišče ter tudi pločnike na območju Ul. Moše Pijade in Ul. 21 .oktobra (shema vozišča v prilogi, novogradnja ni vrisana - rdeče je vrisan kritični del).

Močno je udrta in razpokana tudi "požarna pot", ki vodi do DSO Črnomelj, po njej se dnevno sprehaja kar veliko oskrbovancev.

Ob nedavnem deževju so bile posledice uničenega vozišča zelo nazorno vidne, meteorna voda zaradi poškodb na cesti zastaja in ne odteka v kanalizacijske jaške.

Ker nisem seznanjem v čigavi nadležnosti je vzdrževanje vozišča vas naprošam za pojasnilo:

1. ali je v projektu gradnje bloka bila predvidena tudi sanacija vozišč po končanih delih? Že vnaprej je bilo jasno, da bo mehanizacija vozišče devastirala.

2. v čigavi pristojnosti je vzdrževanje cest, na koga se obrniti ?

V prihajajočih mesecih z običajno povečano količino padavin bo stanje vsak dan slabše.

Za odgovor in napotke vnaprej hvala,

Občan Črnomlja"

Občan nas je prosil, da njegov dopis posredujemo Krajevni skupnosti Črnomelj in Občini Črnomelj. Na oba naslova smo dopis poslali včeraj. Še isti dan smo prejeli odgovor Krajevne skupnosti:

"Spoštovani!

S strani prebivalcev oz. stanovalcev blokovskega naselia Ulice Moše Pijade 2, 4, 6, in 8 ter stanovalcev Ulice 21. oktobra 19a in 19b sem prejel slikovno gradivo in tudi zahtevo po ureditvi oz. sanaciji nastale škode na cesti Ulice Moše Pijade.

Skupaj z gradnjo novega bloka, investitorja TGH, in s prevozi težke gradbene mehanizacije podizvajalcev del je prišlo tudi do uničenja dela ceste Ulice Moše Pijade. Ravno v tem času v okolici novega bloka urejajo oz. asfaltirajo parkirne in druge površine in bi bilo res nedopustno, da se ''pozabi'' sanirati tudi škodo, ki je nastala na cestišču.

Poleg škode na cesti, ki so jo povzročili prevozi kamionov in druge gradbene mehanizacije so tudi določeni odseki asfalta odstranjeni/odrezani, ko je investitor priklapljal komunalne in elektro napeljave čez oz. pod cesto.

Predlagam, da se z investitorjem pristopi k resnemu pogovoru o sanaciji ceste in igrišča za košarko na Čardaku, saj bomo zaradi dostopa do bloka in oddaje dela zemljišča KS Črnomelj investitorju in gradnji njihovega opornega zidu, primorani prestaviti vhod na igrišče in nekaj druge zaščitne ograje zamenjati.

Res bi bilo nedopustno in družbeno neodgovorno, da ob novem in tako lepem objektu ostaneta igrišče in cesta dotrajana, uničena.

Lep pozdrav,

Jaka Birkelbach, predsednik Sveta krajevne skupnosti Črnomelj"

Predsednik Sveta krajevne skupnosti Črnomelj je priložil tudi fotografije (v galeriji), ki jih je skupaj z zgornjim dopisom posredoval Občini Črnomelj že pred dvema mesecoma.

Danes zjutraj smo prejeli tudi odgovor iz Kabineta župana:

"Ulica Moše Pijade je bila pred pričetkom gradnje večstanovanjskega objekta v slabem stanju, tudi pločniki so bili že dotrajani in so brez poglobljenih robnikov. Zgrajen pa je nov pločnik na drugi strani ceste.

Na ogledu za sanacijo z izvajalcem del na objektu v obliki preplastitve ceste smo ugotovili, da bi bilo potrebno zamenjati in položiti nove robnike ter obnoviti tudi pločnike, pred tem pa zamenjati dotrajano mešano kanalizacijo iz betonskih cevi.

Občina bi v letošnjem letu lahko zagotovila sredstva za del preplastitve ceste, kar pa ni smiselno izvesti ločeno, ker bo čez leto ali dve spet treba rezati nov asfalt. Ker v tem letu Občina Črnomelj nima zagotovljenih proračunskih sredstev za tako obsežno sanacijo kanalizacije in pločnikov ter delno preplastitve, bomo sanacijo planirali ob pripravi proračuna za naslednje leto.

S prijaznimi pozdravi.

Kabinet župana"

Odgovor Krajevne skupnosti in odgovor Kabineta župana smo dobili zelo hitro, vprašanje pa je, ali so občani Čardaka z njima zadovoljni ...

Priponke

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj