Na vsebino

Pismo bralke - Tudi panika je virus

Rubrika: Politika

Soseda M.T., 54. je v svoji soseski uvedla nov režim druženja s sosedi s katerimi so bili prej zelo povezani. Nov režim je zapovedal, da do nadaljnega ne bo več skupnih kavic. Kljub temu, da imajo možnost, da jo spijejo tudi zunaj, na zraku. Kljub temu, da noben od sosedov skoraj ne hodi nikamor, saj so skoraj vsi upokojeni in se večina časa zadržujejo doma. Kljub temu, da so vsi zdravi.

Počasi so se odločili, da se tudi ne bodo zadrževali v okolici svojih hiš, vikendov, saj se dogaja, da jih sosedje ali mimovozeči vozniki brez besed le ledeno opazujejo. Občutek imajo, da želijo te oči povedati: "Kaj pa delaš zunaj in trosiš virus med ostale nas, zdrave?" Isto začudenje doživijo tudi, ko se po telefonu pohvalijo svojim prijateljem, znancem, da so pravkar uredili vrt: "Kaj se ne bojiš bolezni?"

Zatorej se je soseska skupno odločila, da je edino prav, da se od danes naprej za nedoločen čas zadržujejo izključno v svojih bivalnih prostorih!

Rubrika: Kronika

Brane L., 66 iz Semiča, je popoldan dobil obisk svoje hčerke Barbare T., ki s svojo družino živi v Trebnjem. Hči mu je dostavila nekaj hrane in pijače ter dnevni časopis. V času trajanja obiska se nista objela - ne ob snidenju ne ob slovesu. Tako kot zapovedujejo priporočila. Obiska je bil kratek. Na hitro je Barbara sporočila očetu kaj se novega dogaja ter tudi, da bodo od sedaj naprej javni prevozi prenehali voziti. Brane ne pomni, da bi se kdaj kaj takega dogajalo. Sicer pa se zadnje čase ne giblje več toliko v naravi, saj so se mu ponovno pojavile stare težave s hrbtenico. Naravo je že od nekdaj ljubil in prav zato se je, kot bivši Ljubljančan, zaljubil v Belo krajino. Tukaj je nekoč še ob najlepšem vremenu srečal le malo pohodnikov.

Brane L. je zvečer občutil bolečino v prsnem košu. Sklenil je, da bo počakal, saj je zdravstveno osebje danes verjetno utrujeno, hči Barbaro ne bo prosil, da ga zapelje do zdravstvenega doma, saj se tudi sama trenutno raje zadržuje doma.

Rubrika: Pisma bralcev

Vrtci in šole bodo do nadaljnega zaprti. Večina staršev, ki bodo ostali doma, to ne predstavlja problem. Klara Š., 39, dela v trgovini z živili in ve, da bodo te dnevi še naporni. Utrujena je, saj v teh mrzličnih dneh, ko kupci silijo v trgovine, komaj sproti napolni police in že teče nazaj k blagajni. Skoraj ne hodi več na malice in delovnik se ji je podaljšal na 10 tudi 12 ur. Njena mama Jožica Š., 59, se poleg vodenja svojega podjetja še aktivno udeleževala srečanj pri društvih upokojencev in jim pomagala pri urejanju spletne strani, se družla z njimi in pripravlja razne delavnice. Klara Š. ve, da za mamimo dolgoletno podjetje trenutno niso najboljši časi. Poleg zastoja naročil se kažejo tudi prvi znaki neplačnikov. Ob tem ima prepoved obiskov v Domu za starejše. Klara si zaradi tv priporočil ne upa prositi svojo mamo, da bi popazila na njeno hčer Zarjo,6, ki trenutno obiskuje šele prvi razred osnovne šole. Odločila se je, da po priporočilih, hči ostane sama doma. Dala ji je barvice in veliko papirja v upanju, da bo vse v redu. Mora ji zaupati. Potrpeti mora še samo še nekaj tednov. Potem bo vse drugače.

Rubrika: Kulinarika

Jože P,.58, je po sprehodu po prelepih Gorjancih že našel prvi regrat. Jože je velik ljubitelj narave in ve, kaj mu le-ta lahko nudi. Regrat je koristen od korenin, stebla vse do cveta. Jože P. priporoča:

regrat z jajci in ocvirki, med iz regratovih cvetov in polposušene korenine regrata, ki vsebuje mnogo zdravilnih sestavin. Jože nam je zaupal tudi svoj recept za pripravo medu:

Sestavine za regratov sirup:

  • cca. 150 cvetov regrata
  • 2 l vode
  • 1,5 kg sladkorja
  • sok dveh limon

Postopek priprave regratovega sirupa

Regratove cvetove najprej očistimo, nato jih v večji posodi zalijemo s hladno vodo (2 litra). Vse skupaj zavremo in ob zmernem vretju kuhamo še približno 10 minut. Po tem vse skupaj precedimo in vso tekočino zlijemo nazaj v posodo. Tej tekočini dodamo sok limon in sladkor. Vse skupaj spet zavremo. Pri tem ves čas mešamo, da se sladkor lepo stopi. Ko zavre, zmanjšamo temperaturo in mešamo toliko časa, da nastane gosta tekočina. Regratov sirup je tako pripravljen. Vlijete ga v čiste, prekuhane kozarce za vlaganje, ki jih dobro zapremo.

Rubrika: Kultura in slovnica

Razložitev izraza KOLATERALNA ŠKODA

Po SSKJ: KOLATERALEN: stranski, manj bistven, spremljevalen

Kolateralna škoda je škoda, ki nastane ob tem, ko se izvajajo akcije za dosego cilja. Gre za negativne posledice, ki so ali pa niso pričakovane. Na primer: " Izvedli so frontalen napad na sovražnika. Napad je bil dobro načrtovan. .... Vojska upravičeno slavi zmago. V svojih vrstah je izgubila le 15 pripadnikov vojske. Našteli so tudi 359 smrtnih žrtev med civilnim prebivalstvom." Civilno prebivalstvo so v tem primeru kolateralna škoda.

Rubrika: Osmrtnice

Dne tega in tega ob tej in tej uri se bomo poslovili od skrbnega očeta, brata, dedka in soseda, Braneta L., 66

_______________________________________________________

Imena in kraji so izmišljena. Dogodki niso. Vsi dogodki so med seboj povezani, tako kot je v resnici v življenju.

Prelep dan je. Ne zavržite ga.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj