Na vsebino

Plačevanje parkirnine - Kot mačka okrog vrele kaše

Je različno plačevanje parkirnine v črnomaljskem mestnem jedru res tako trd oreh, da ga nihče ne upa streti, ampak se vsi vrtijo okrog njega kot mačka okrog vrele kaše? – Predlog civilne iniciative do zdaj naletel na gluha ušesa

Občinski svetnik Andrej Fabjan je na 2. seji občinskega sveta v tem mandatu postavil vprašanje o reševanju parkiranja v črnomaljskem starem mestnem jedru. Pred štirimi leti je namreč Civilna iniciativa za ureditev parkiranja v mestnem jedru Črnomlja s približno 400 podpisi na občinsko upravo podala pobudo o reševanju tega problema. Fabjana je zanimalo, ali je bilo od takrat do danes na občinski upravi kaj narejenega in če ni bilo, naj občinski uslužbenci pobudo znova proučijo, saj je na mestu.

Stanovalci, zaposleni, najemniki in lastniki poslovnih lokalov v črnomaljskem mestnem jedru, ki so se povezali v omenjeno civilno iniciativo, so v pismu, ki so ga 9. januarja leta 2015 naslovili na občinsko upravo, ugotavljali, da ima trenutno veljavna ureditev parkiranja v mestnem jedru več negativnih kot pozitivnih strani. Predvsem jih je motilo, da s plačevanjem parkirnine v Črnomlju ubijajo mestno jedro, ki nujno potrebuje vse prej kot to. Zato so predlagali cenik, ki bi bil bolj prijazen do vseh, predvsem do mestnega jedra, stanovalcev in zaposlenih v njem.

Po predlogu podpisnikov iniciative naj bi bilo parkiranje do ene ure brezplačno, za vsako nadaljnjo uro bi plačali 50 centov. Stanovalci naj bi parkirali brezplačno, imeli pa bi dovolilnice in bi ob zasedenosti parkirnega mesta v njihovi ulici lahko brezplačno parkirali kjer koli v mestnem jedru. Zaposleni in najemniki v mestnem jedru ter lastniki nepremičnin, ki v njih ne živijo, bi plačevali za parkiranje 10 evrov na mesec, če bi plačali za leto vnaprej, bi odšteli 100 evrov. Zaposleni na občinski upravi bi prav tako plačali 10 evrov na mesec, parkirni prostor bi imeli rezerviran za zapornico.

Opozorili so tudi na številne kritike, ki so letele na parkomate, ki ne vračajo drobiža, ni pa mogoče plačevati niti s kreditno kartico ali mobilnim telefonom. »Ker smo občani mestnega jedra solastniki parkirnih prostorov, imamo pravico pri soodločanju in do predlogov, s katerimi bi koristili mestnemu jedru, zato upamo, da boste upoštevali naše predloge in v dobrobit vseh uredili predlagano,« so zapisali iz Civilne iniciative za ureditev parkiranja v mestnem jedru s prvopodpisanim Aleksandrom Rizničem.

A štiri leta z občinske uprave niso civilni iniciativi napisali nobenega odgovora, niso poklicali, podali nobene obrazložitve ali postavili dodatnega vprašanja. Na Fabjanovo vprašanje je odgovoril Vinko Kunič z občinske uprave, ki je zapisal, da se na občinski upravi zavedajo problema ureditve parkiranja v mestnem jedru, še posebej zato, ker z obnovami ulic in trgov praviloma izgubljajo parkirna mesta. Zato so uredili parkirišče za 15 osebnih vozil za viniškim dvorcem na Kolodvorski cesti 3. Ko so leta 2015 s spremembami in dopolnitvami odloka o prometni ureditvi v občini Črnomelj to parkirišče določili za javno, so podaljšali tudi čas brezplačnega parkiranja na javnih parkiriščih na Trgu svobode s 15 na 30 minut. Kot je še zapisal Kunič, imajo izdelano tudi projektno dokumentacijo za ureditev 75 parkirišč v poslovni coni Majer, kjer je bila nekoč vojašnica. »Na Direkcijo RS za infrastrukturo smo podali predlog za skupno investiranje prestavitve regionalne ceste na Kolniku in ureditev parkirišč pod cesto. Prizadevali si bomo za ureditev nadomestnih parkirišč. Ko pa bomo letos prestavili regionalno cesto R1 – 218 Metlika–Črnomelj–Vinica iz mestnega jedra, bo parkirišča mogoče urediti tudi vzdolžno ob Kolodvorski cesti in Ulici Staneta Rozmana,« je še pojasnil Kunič.

Vendar se Kunič ni dotaknil tistega, kar podpisnike najbolj žuli, torej zaračunavanja parkirnine. Zdaj so, kot je povedal Riznič, glede plačevanja parkirnin – če odštejemo občasne obiskovalce – v starem mestnem jedru razdeljeni v tri kaste. Uslužbenci na občinski upravi ne plačujejo ničesar, zaposleni na sodišču približno 20 evrov na mesec (nihče mu namreč noče natančno povedati), za preostale pa je mesečna dovolilnica približno 45 evrov na mesec. Prav to plačevanje pa zadnje najbolj žuli. Bodo morali na odgovor čakati še nadaljnja štiri leta?

Vir: Dolenjski list

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj