Na vsebino

Plačilo turistične takse v Občini Metlika

Novosti na področju pobiranja in odvajanja turistične in promocijske takse s 1.1.2019

Obveščamo vas, da s 1.1.2019 stopijo v veljavo določbe Zakona o spodbujanju razvoja turizma ((ZSRT-1) Url. RS, št. 13/2018), ki se nanašajo na pobiranje in odvajanje promocijske takse. Promocijska taksa je pristojbina, ki je namenjena za načrtovanje in izvajanje trženja ter promocijo celovite turistične ponudbe Slovenije in se pobira v imenu in za račun nacionalne turistične organizacije za načrtovanje in izvajanje trženja celovite turistične ponudbe Slovenije, ki jo izvaja javna agencija ustanovljena s strani Republike Slovenije – Slovenska turistična organizacija (STO).

Turistično in promocijsko takso plačujejo državljani Republike Slovenije in tujci, ki prenočujejo v nastanitvenem obratu. Promocijska taksa se obračuna poleg turistične takse in znaša 25 odstotkov zneska obračunane turistične takse. Znesek turistične in promocijske takse na prenočitev od 1. 1. 2019 dalje znaša 1,80 EUR.

Osebe iz prejšnjega odstavka plačajo turistično in promocijsko takso hkrati s plačilom storitev za prenočevanje.

Plačati jo morajo tudi, če so deležne brezplačnih storitev za prenočevanje. Pravne osebe javnega in zasebnega prava, samostojni podjetniki posamezniki, sobodajalci in kmetje, ki sprejemajo turiste na prenočevanje, pobirajo turistično in promocijsko takso hkrati s plačilom storitev za prenočevanje ali najpozneje zadnji dan prenočevanja. Tako pobrano turistično in promocijsko takso (1,80 EUR) pa nakazujejo na poseben podračun občine, najpozneje do 25. dne v mesecu za pretekli mesec.

Turistična taksa se gostom med njihovim bivanjem v nastanitvenem obratu obračunava po dneh, v višini, kot je določena. To pomeni, da gostitelj gostu v primeru bivanja med 28.12.2018 in 3.1.2019 zaračuna turistično takso za 6 nočitev (v višini 1,44 EUR/nočitev), dodatno pa za 2 nočitvi zaračuna tudi promocijsko takso – 0,36 EUR/nočitev.

Poročilo in posledično nakazilo za mesec december 2018 se izvede še enako kot pretekle mesece: Občina Metlika, Mestni trg 24, 8330 Metlika; številka računa: 01273-4733206272 sklic 19 DŠ zavezanca 07129. Novi račun za nakazilo skupne turistične takse (1,80 EUR) bo odprt pri UJP s 1.1.2019, vam bomo številko le-tega sporočili naknadno.

Vir: Občina Metlika
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj