Na vsebino

Po nadčloveških naporih gasilcev, čas za sanacijo in pomoč

Še vedno odmeva včerajšnji obsežen požar, ki je nekaj po 13. uri zajel gospodarski objekt s sončno elektrarno na posestvu Šuklje v Desincu. Da so gasilci iz kar 16-ih lokalnih gasilskih društev požar v strnjenem naselju omejili, so potrebovali več ur nečloveških naporov. Na kraju dogodka so reševalci oskrbeli tudi poškodovano osebo. Objekt, v njem skladiščeni kmetijski stroji ter osebno vozilo so uničeni.

Solarni paneli pomenijo oviro za gasilce, ki posredujejo na stavbi. Pri večjih objektih je zaradi njih veliko težje ustvariti prezračevalno odprtino na strehi, s tem pa se zmanjša možnost odvajanja dima in toplote iz notranjosti stavbe. Posledica tega je večja toplotna obremenitev stavbe med požarom, požar se širi hitreje ter pomeni dodatno tveganje za gasilce.

Pri tovrstnih požarih nastanejo izjemno visoke temperature, tudi preko 800 stopinj Celzija. Če pomislimo, da je v domači pečici običajno maksimalna temperatura okoli 250 stopinj Celzija, si lahko samo predstavljamo, kakšnim izjemnim naporom so izpostavljeni gasilci pri tovrstnih intervencijah.

Izčrpanost gasilcev, ki so se ure borili z ognjenimi zublji, je vidna tudi na fotografijah Janija Pavlina. Kot je zapisal na družbenem omrežju, so imeli gasilci na zaščitnih oblačilih kose stopljenega aluminija. »Prve ekipe so se v neznosni vročini plamenov pregrevale. Pomanjkanje kisika in nadčloveški napori so marsikaterega prisilili, da je zaradi onemoglosti za trenutek poiskal hlad, si povrnil moči, nato pa spet v zaščitna oblačila in v boj,« je intervencijo opisal črnomaljski fotograf.

Zahtevni intervenciji sledi sanacija požarišča. Ker so bile v pogorelem gospodarskem objektu tudi bale suhega sena, lastniki pa imajo veliko živine, se gasilci na javnost obračajo s prošnjo za pomoč. Če ima kdo na območju krajevnih skupnosti Dragatuš in Tanča Gora kakšno balo suhe krme več, lahko to sporoči predsedniku PGD Dragatuš Aleksandru Kuzmi na 041 396 310. Vsaka pomoč bo dobrodošla.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj