Na vsebino

Po treh mesecih občutno več ilegalnih prehodov kot lani

Policisti so med opravljanjem nalog varovanja državne meje včeraj v Črnomlju izsledili in prijeli dva državljana Afganistana. Policija je sicer v prvih treh mesecih letos obravnavala 2023 nezakonitih prehodov državne meje, kar je za skoraj 80 odstotkov več kot v enakem obdobju lani, ko je teh bilo 1140. Kot je razvidno iz policijske statistike, je bilo daleč največ med njimi državljanov Afganistana, ki predstavljajo dobro tretjino vseh.

Največji pritisk nelegalnih prečkanj meje tudi v začetku letošnjega leta beležijo na območju koprske policijske uprave, kjer so zabeležili kar polovico vseh primerov. Kot pričajo podatki v spornji tabeli, pa je bila opazna rast števila tudi na območju novomeške policijske uprave.

Število obravnavanih izraženih namer podaje prošenj za mednarodno zaščito se je v primerjavi z enakim obdobjem lani povečalo kar za petkrat. Skupaj jih je bilo 1916, pri čemer gre predvsem za izrazito povečanje števila državljanov Afganistana v zadnjem obdobju, pojavili pa so se tudi prvi prosilci iz Ukrajine.

Število obravnavanih nezakonitih prehodov meje v prvih treh mesecih 2022 in 2021 po policijskih upravah:

PU                     število prehodov
                       2022        2021
---------------------------------------
Koper                  1033         628
Novo mesto              472         117
Maribor                 326         261
Murska Sobota            81          52
Celje                    75          26
Ljubljana                28          49
Nova Gorica               4           0
Kranj                     4           5
Vir: PU Novo mesto, STA

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj