Na vsebino

Po vrtcu se je razlegal zven tamburic

Naš vrtec je danes obiskalo nekaj članov Metliške folkorne skupine Ivan Navratil. Za otroke in zaposlene je bil to imeniten dogodek. Prišli so plesalci oblečeni v belokranjske narodne noše in spremljali so jih tamburaši z različnimi instrumenti. Goste je prijazno ogovorila naša MIŠKA MAŠKA.

Izkušeni plesalci so se urno zavrteli ob zvokih tamburic. Nato je sledila predstavitev instrumentov.

Tanja igra na najmanjši instrument, ki pa “oddaja” najvišje tone.

Spoznali smo še brač, čelo, bugarijo in berdo. Nanje igrajo Stane, Mateja, Bojan in Jaka.

Za srednje tone so brači. Po velikosti so drugi najmanjši. Za nižje tone so čela. Po velikosti so malo večje od bračev. Za spremljavo so bugarije. Za najnižje tone pa se uporablja berda, ki je po velikosti največja.

Ogledali smo si tudi noše. Miška Maška je bila zelo radovedna. Opazila je, da imajo ženske noše rdeč pas, rdeče nogavice, rdečo ogrlico in na glavi zanimivo ruto …

Martina in Marjan sta otrokom razložila in podrobno pokazala noši. Smo pa opazili, da se noši, ki ju nosijo odrasli plesalci, razlikujeta od noš, ki jih uporabljajo otroci.

Tudi otroci vrtca so odplesali in pokazali, kaj so se naučili. Ni kaj, podmladek je že tu. Skupaj so se ob čudovitih zvokih “tamburaškega orkestra” zavrteli majhni in veliki.

Čeprav se je nekaterim našim gostom mudilo v službo, so prisluhnili našim prošnjam in še malo zaplesali ter zaigrali. Kar nismo in nismo se jih mogli nagledati in naposlušati.

Za nastop smo se jim zahvalili z zeliščno košarico ter jih povabili še v jasli. V jaslih so najmlajši že sedeli in čakali. Tudi v jaslih je bil interes za njihov nastop in glasbila velik.

Zahvaljujemo se članom MFS Ivan Navratil za današnji nastop.

Veseli bomo ponovnega druženja.

Vir: Vrtec Metlika

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj