Na vsebino

Počitniški tabor v HSD Metlika se je pričel

Naši otroci so komaj dočakali drug drugega in že pri zajtrku radovedno spraševali kaj bomo počeli, kam bomo šli, pa tudi kaj bomo jedli.

Prvi dan smo odkorakali na ogled metliške Vinske kleti. Ker je Bela krajina vinska oaza Slovenije, otroci prisluškujejo odraslim pogovorom o vinih, kletarjenju, stekleničenju in h kakšnim dobrotam se poda posamezno vino. Pred odhodom so si pripravljali razna vprašanja, saj so se že srečali s predelavo grozdja, ker ima skoraj vsak v sorodstvu kakšnega vinogradnika.

V Vinski kleti nas je prijazno sprejel njen vodja Igor Plut, ki nas je ob bogati razlagi popeljal v čudovito hladne prostore, kjer kraljujejo sodi, nastaja in živi vino. Že vhodna vrata z izrezbarjenima bogovoma Bakusom in Dionisom so na nas naredila velik vtis. Da ne govorimo o orjaških hrastovih sodih, na katerih so prav tako vtisnjene zgodbe od zasaditve, rezanja trt vse do letne skrbi za vinograd, trgatve in končne spremembe mošta v vino, ki se zgodi na martinovo.

Metliška klet je bila zgrajena leta 1958, ima edinstveno tunelsko obliko, je v celoti pod zemljo in ima stalno temperaturo med 12 in 13 stopinj Celzija. Kako to paše v tej poletni vročini, ko zunaj pripeka 33 stopinj. V dolžini 108 metrov se hrani 3 milijone litrov vina. Letna proizvodnja vina je približno 500.000 litrov. Fantje so bili posebno navdušeni nad novo strojno predelavo in hrambo v visokih svetlečih inox (beri rostfrei) cisternah. Dekleta so vihala nosove ob pogledu na temen zaprešen prostor, kjer se za rešetkami hranijo steklenice arhivskih vin. Seveda smo bili le na ogledu, ne pa tudi na degustaciji, vsi vemo, da za otroke ni alkohol, odrasli pa ga lahko uživajo po pameti in zelo zmerno. Ogledali smo si še film, nazdravili z jabolčnim sokom in potem po kosilu v Hiši risali vtise. Dan se je prehitro obrnil in danes nadaljujemo novim dogodivščinam naproti.

Vinska Klet Metlika, najlepše hvala za sodelovanje, za predstavitev, osvežitev in vpogled v nekaj novega.

Vir: HSD Metlika

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
33
43
55
64
74
87
97
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj