Na vsebino

Črnomaljski grad na pragu prenove

Foto: Nebojša Tejić/STA
Foto: Nebojša Tejić/STA

Ministrica za kulturo Asta Vrečko je s črnomaljskim županom Andrejem Kavškom podpisala pogodbo o sofinanciranju projekta obnove ter oživitve pritličja gradu Črnomelj in okoliškega mestnega jedra. S podpisom pogodbe so izpolnjeni vsi pogoji za izvedbo projekta Branilci krone in meja, ki je bil izbran na javnem razpisu za sofinanciranje projektov trajnostne obnove in oživljanja kulturnih spomenikov v lasti občin ter vključevanje kulturnih doživetij v slovenski turizem. Zaključek projekta je predviden do konca leta 2025.

Z naložbo bodo dokončali ureditev atrija, grajske kleti in vseh pritličnih prostorov. Naložba obsega še ureditev javnih sanitarij, prenovo pročelij grajskega stolpa, izvedbo drenaže, nabavo prireditvene tehnične opreme, ureditev razdelilne kuhinje in nabavo digitalne multimedijske opreme. Projekt bo skupno stal nekaj manj kot dva milijona evrov in bo sofinanciran iz evropskih sredstev za izvajanje nacionalnega načrta za okrevanje in odpornost. Razliko v znesku nekaj manj kot 700.000 evrov bodo pokrili z denarjem občinskega proračuna.

Namen projekta Branilci krone in meja je v sklopu oživitve starega mestnega jedra celostno prenoviti in oživiti pritlične prostore gradu Črnomelj, razviti tri atraktivne turistične produkte ter z implementacijo sodobnih informacijsko komunikacijskih tehnologij oblikovati moderno okolje za izvedbo prenovljene kulturno turistične ponudbe. Na ta način bosta javna dostopnost kulturnega spomenika in prireditvenega prostora boljša, so zapisali na ministrstvu za kulturo.

Grad Črnomelj predstavlja velik potencial za razvoj turizma in interesa za kulturno dediščino v Beli krajini in širše. V prenovljenih prostorih pritličja gradu Črnomelj bodo s tremi doživetji in pametno tehnologijo obudili veliko zgodbo o pomenu plemiške rodbine von Tschernembl, njihovih političnih in vojaških zaslugah, ki bodo obiskovalce opomnile na eno od najpomembnejših plemiških rodbin dežele Kranjske.

Črnomaljska občina je v gradu Črnomelj že marca odprla delno prenovljeni atrij, med drugim prizorišče številnih kulturnih prireditev. Prenovitvena dela so stala nekaj manj kot 270.000 evrov. Ministrstvo za kulturo je prek razpisa zanjo prispevalo 38.000 evrov, glavnino naložbe je poravnavala občina.

Za prenovo grajskega pritličja so izdelali konservatorski načrt. Ker so grad Črnomelj leta 2003 razglasili za spomenik lokalnega pomena, pa so pri tej upoštevali izhodišča Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, ki je prenovitvena dela tudi spremljal.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj