Na vsebino

Pogovorni večer z dr. Ivanom Štuhcem v Črnomlju

Sinoči je v prostorih Pastoralnega centra v Črnomlju potekal zelo zanimiv pogovorni večer z dr. Ivanom Štuhcem. Pred številnimi zbranimi, kjer je bila dvorana premajhna za vse prisotne, je gost predstavil svojo knjigo Slovenija brez Patrie in Zvonov, govoril pa je tudi o aktualnih zadevah v Sloveniji. Pogovorni večer je povezovala Belokranjka mag. Maja Kocjan.

Navzoči so sogovorniku z zanimanjem prisluhnili in njegove besede večkrat prekinili tudi z močnimi aplavzi. Dr. Štuhec je slovenski teolog in filozof morale, sicer pa duhovnik v mariborski škofiji. Doktoriral je iz moralne teologije na papeški univerzi v Greorianu v Rimu, kot izredni profesor pa predava na Teološki fakulteti Univerze v Ljubljani.

Kot član različnih cerkvenih komisij in kot tajnik Plenarnega zbora Cerkve na Slovenskem je ves čas spremljal dogajanja v Cerkvi in družbi, zato so se tudi vprašanja nanašala na to. Beseda je tako nanesla tudi na sive strice iz ozadja, ki po navedbah dr. Štuhca v njegovi knjigi še vedno zavajajo ljudstvo in spravljajo v javnost različne ovadbe. Govoril je tudi o dokazljivi medijski korupciji in o tem, kako mediji krojijo javno mnenje. Pojasnil je, kako je nastal vsem znani rek »Vsi so enaki«. Že naslov knjige pa pove, da se na večeru niso izognili niti politično montirani aferi Patria, kjer je dr. Štuhec zbranim pojasnil številna dejstva. Pojasnil je tudi, da bi se zgodbi Zvon 1 in Zvon 2 lahko končali bistveno drugače, kot sta se, razplet pa bi bil lahko precej drugačen, če bi bila le politična volja v državi za to.

Za Belokranjce je bil zanimiv tudi del, kako se je v preteklosti delala gostilniška politika. Pri tem je omenil primera, ki sta se dogajala tudi v Beli krajini, kjer so določili naslednjega premiera in predsednika Republike Slovenije. Primera sta opisana tudi v knjigi Slovenija brez Patrie in Zvonov. Ob koncu se niso izognili niti migrantski politiki. Slednje je bilo ob tem, da je vladni predsednik v odhodu napovedal novo begunsko krizo, migrantska pot pa po novem poteka prek Bele krajine, deležno velike pozornosti številnih poslušalcev na tem zanimivem večeru v črnomaljskem pastoralnem svetu.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj