Na vsebino

Poklukar v ZD Metlika: Solidarnost sinonim za cepljenje

Minister za zdravje Janez Poklukar je danes obiskal Zdravstveni dom Metlika, kjer se je s predstavniki Zdravstvenih domov Metlika, Črnomelj, Novo mesto, Ribnica, Kočevje, Krško, Trebnje, Sevnica in Brežice pogovarjal o cepljenju proti covidu-19 in obvladovanju epidemije na terenu. Ocenil je, da so Slovenci solidarni, solidarnost pa naj bo po njegovem mnenju sinonim za cepljenje. Kot je dejal, verjame v pozitivno komunikacijo in Slovence ter v njihovo solidarnost. Ta se je namreč kot ključna vrednota izkazala tako pred 30 leti oz. pri osamosvajanju, kot ključna za vzdrževanje zdravstvenega sistema v 30 letih slovenske države.

Prepričan je sicer, da je treba ta potencial pravilno unovčiti. Z »vsemi deležniki v družbi skomunicirati, predstaviti varnost in učinkovitost cepiv ter prednosti, ki jih prinaša za varno življenje v prihodnjih mesecih«. Veseli ga tudi, da zanimanje za cepljenje v zadnjih desetih dneh raste. Vendar pa bo za dosego zadostne oz. 70- do 75-odstotne precepljenosti družbe potreben dodaten napor in razumevanje ter solidarnost vseh Slovencev. Kajti le do 75-odstotna precepljenost bo jeseni v Sloveniji omogočila odprto družbo, je poudaril.

Poklukar je dejal, da so zdravstveni delavci izčrpani in izgoreli. "Vsi smo se strinjali, da je izrednega pomena, da v jeseni in zimi razbremenimo zdravstvo z vidika obvladovanja epidemije." Po drugi strani pa mora zdravstvo vnovič nemudoma začeti izvajati vse programe, ki so med epidemijo covida-19 zastali. "Vemo, da ne smemo več zapirati šol in gospodarstva," je še dejal minister.

Po njegovih podatkih je sicer precepljenost med slovenskimi zdravstvenimi delavci do zdaj dosegla približno 70 odstotkov, "pomembno višja" pa je pri zdravnikih, pri katerih je dosegla 90 odstotkov. Najnižja je med podpornimi službami in med zdravstvenimi tehniki, vendar pa je ključno, da vsi zdravstveni delavci ob znanju, ki ga imajo, pomagajo najprej z zgledom, je poudaril. "Skupno cepljenje prebivalstva je pomembno zato, da se zaščiti tiste, ki se ne morejo cepiti. Samo tako lahko zaustavimo širjenje novega koronavirusa in zaščitimo najbolj občutljive in naše otroke," je opozoril.

Iz držav, kjer se že soočajo s četrtim valom, poročajo, da glede na prejšnje različice koronavirusa, tokrat veliko težje zbolevajo posamezniki v starostni skupini 20-29 let ter da v skupini 20-40 let bolniki pogosto potrebujejo tudi več mesecev za popolno rehabilitacijo. "S pristopom 100.000 cepljenih tedensko lahko poskrbimo, da bomo Slovenci pred jesenjo ustrezno precepljeni. Cepljenje je morda majhen korak za vsakega izmed nas, vendar je velik korak za javno zdravje in slovensko zdravstvo," je prepričan Poklukar.

Kot je povedala direktorica Zdravstvenega doma Metlika Duška Vukšinič, v njihovem zdravstvenem domu že ves čas izvajajo tako cepljenje proti covidu-19 kot testiranja, vendar želijo čim prej "priti v normalne tirnice", ko gre za zdravljenje ljudi in dostopa do zdravstvenih storitev. "Zato pozivamo vse naše občane, da se udeležijo cepljenja in sledijo usmeritvam strokovne javnosti," je poudarila. V ZD Metlika bodo po besedah Vukšiničeve cepili vsak delovnik v dopoldanskem času, prav tako bodo še naprej izvajali tudi testiranja, ki pa jih nameravajo postopoma omejiti.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj