Na vsebino

Pokosimo Nerajske luge: kdo sta najboljša kosec in grabljica?

Foto: Lili Prosenik
Foto: Lili Prosenik

Letošnja tradicionalna prireditev Pokosimo Nerajske luge, na kateri so kosci in grabljice prikazali, kako so nekdaj na roke kosili in grabili v lugih, je bila v znamenju presežkov. Prireditev si je namreč ogledalo kar 120 obiskovalcev, rekordno pa so bile zasedene tudi vse tekmovalne kategorije.

Poglavitni namen prireditve je spodbujanje košnje močvirnatih travnikov v naravnem rezervatu Nerajski lugi pod Velikim Nerajcem ter hkrati obujanje starih običajev med košnjo. Tokrat se je pomerilo 16 koscev in 11 grabljic. Med kosci so prva tri mesta zasedli Alojz Puhek, Andrej Žalec in Leopold Mavrin, med grabljicami pa Anica Jesih, Mark Vidovič in Zdenka Kralj.

Pozabili niso niti na najmlajše. Zanje so pripravili otroško delavnico, na kateri je sodelovalo 13 otrok. Prireditev je sicer zaznamovala medgeneracijska nota, saj so bili obiskovalci stari od 2 do 85 let. Še posebej so v Krajinskem parku Lahinja veseli precejšnjega obiska mladih in otrok, zato bodo z medgeneracijskimi aktivnosti v parku nadaljevali.

Po zaključeni košnji se je 40 udeležencev na okrogli mizi na temo trajnosti v sklopu zelene destinacije Bela krajina z naslovom »Kako ravnati z odpadki«, seznanilo z možnostmi in načini, kako odpadke reciklirati, jih ponovno uporabiti ter kam jih varno in odgovorno odlagati.

»Dogodek je minil v sproščujočem vzdušju in lepem vremenu. Veseli smo, da so obiskovalci, pa čeprav le za en dan, pokazali zanimanje za tradicionalna kmečka opravila, ki so že skoraj pozabljena,« so še zapisali v Krajinskem parku Lahinja, kjer upajo, da se prihodnje leto znova srečajo v še večjem številu.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj