Na vsebino

Pol stoletja očesnega oddelka novomeške bolnišnice

Foto: SB Novo mesto
Foto: SB Novo mesto

V Splošni bolnišnici Novo mesto so danes obeležili 50-letnico delovanja tamkajšnjega oddelka za okulistiko. Ta je lani opravil skoraj 6000 ambulantnih pregledov v splošni, 700 v otroški in 1800 v urgentni ambulanti. Med temi tudi več kot 1200 postopkov invazivne diagnostike in terapije.

V oko so vbrizgali zdravilo 5500 bolnikom in opravili skoraj 1000 operativnih posegov na očeh ter okuloplastičnih operacij. Naraščajoče število pregledov in operativnih ter drugih posegov je, ob upoštevanju strokovnih standardov, zahtevalo prostorsko reorganizacijo in kadrovsko prilagoditev.

Oddelek za okulistiko sicer predstavlja tudi učno ustanovo. Tam zaposleni se stalno izobražujejo, udeležujejo se različnih kongresov, delavnic, seminarjev in drugih strokovnih izobraževanj v domovini in tujini.

Novomeški očesni oddelek so uradno ustanovili 1. julija 1972, ko so bili za potrebe oddelka s 30 posteljami in operacijsko sobo dodeljeni novi prostori v takrat novi zgradbi bolnišnice. Vesna Morela, dr. med., spec., je v Novo mesto prinesla znanje mikrokirurgije in ga prenesla tudi na ostale zaposlene zdravnike. Vsi so svoje znanje nesebično prenašali na mlajše kolege in so bili v veliki meri zaslužni za hiter razvoj oftalmologije v Splošni bolnišnici Novo mesto. To je imelo za posledico skrajševanje ležalnih dob in zmanjšanje števila postelj. Nekateri operativni posegi se danes še vedno izvajajo v sklopu enodnevne bolnišnice, večina okulističnih obravnav pa je ambulantnih.

Oddelek za okulistiko ima zelo dobro razvito ambulantno dejavnost, predvsem otroško ambulanto z ortoptiko in pleoptiko ter ambulanto za bolezni mrežnice, vključno z invazivno diagnostiko in terapijo. Izvajajo se tudi različni programi kot je npr. program presejanja diabetične retinopatije in program zdravljenja makularnega edema. Prvi med regionalnimi bolnišnicami so pričeli z zdravljenjem makularnega edema s pomočjo očesnih injekcij. Danes je ta dejavnost ena najbolj obsežnih. Med operacijami so najpogostejše operacije sive mrene, med ostalimi operacijami pa so še okuloplasične operacije, operacije strabizma in očesnih poškodb.

Trenutno je na oddelku za okulistiko 35 zaposlenih, od tega 10 specialistov oftalmologov, štiri specializanti, sobni zdravnik, dva magistra zdravstvene nege, 10 diplomiranih medicinskih sester, srednja medicinska sestra s specialnimi znanji, sedem srednjih medicinskih sester oz. zdravstvenih tehnikov in bolničar-negovalec-spremljevalec.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj