Na vsebino

Policija poostreno nad pijane voznike

V zadnjem obdobju na območju Policijske uprave Novo mesto ponovno ugotavljajo porast števila povzročiteljev prometnih nesreč in kršiteljev, ki vozijo pod vplivom alkohola. Letos so obravnavali 46 prometnih nesreč, ki so jih povzročili opiti vozniki in ugotovili 480 kršitev, povezanih z vožnjo pod vplivom alkohola.

»Ena naših prioritetnih nalog je zagotavljanje varnosti vseh udeležencev v prometu, zato bomo ta konec tedna na Dolenjskem poostrili nadzor. Z napovedjo in izvedbo naših aktivnosti želimo ljudi ozavestiti o tem, kako nevarna je vožnja pod vplivom alkohola, ki slabi psihofizične sposobnosti in v čim večji meri preprečiti neodgovornim in nevarnim voznikom udeležbo v prometu. Vse voznike zato pozivamo, naj nikar ne sedejo za volan, če so pred tem uživali alkohol ali druge psihoaktivne snovi, oziroma naj si zagotovijo varen prevoz,« so sporočili s Policijske uprave Novo mesto, kjer k varni in odgovorni udeležbi v prometu pozivajo tudi kolesarje in pešce.

Vozniki pod vplivom alkohola so lani na našem območju povzročili 155 prometnih nesreč, kar je skoraj za četrtino več, kot v letu 2020. V teh nesrečah sta dve osebi izgubili življenje, 15 jih je utrpelo hude poškodbe, še 61 je bilo lažje poškodovanih. V letu 2020 so vozniki pod vplivom alkohola povzročili 126 prometnih nesreč v katerih je ena oseba izgubila življenje, 13 je bilo hudo poškodovanih, 40 pa jih je utrpelo lažjepoškodbe. Od leta 2013 je na cestah na območju PU Novo mesto v prometnih nesrečah, ki so jih povzročili vozniki pod vplivom alkohola, umrlo 28 ljudi.

»Predvsem skrbi dejstvo, da na našem območju delež alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč narašča. Če se je trend do leta 2019 nekoliko zmanjševal in je bil pod 10 odstokov, v zadnjih letih ponovno narašča in je lani znašal že 12,3 odstotka. Največ alkoholiziranih povzročiteljev nesreč je bilo v starostni skupini med 35 in 44 let ter med 25 in 34 let. Najvišja povprečna stopnja alkoholiziranosti je bila v starostni skupini povzročiteljev med 45 in 54 let, in sicer 1,73 g/kg,« še opozarjajo s PU Novo mesto.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj