Na vsebino

Policisti o varnostnih razmerah na Metliškem

Policijska postaja Metlika
Policijska postaja Metlika

Metliški policisti so v lanskem letu obravnavali 196 kaznivih dejanj, kar je 85 manj v primerjavi z letom prej. Zmanjšalo se je zlasti število kaznivih dejanj s področja splošne in gospodarske kriminalitete. Za dobro polovico manj je bilo tudi kaznivih dejanj zoper zakonsko zvezo, družino in otroke. Lani so sicer uspešno raziskali 55 odstotkov kaznivih dejanj, kar je za 12 odstotnih točk manj kot v letu 2019.

V letu 2020 so obravnavali 105 kaznivih dejanj s področja premoženjske kriminalitete, kar je dobro četrtino manj kot v letu prej. Zabeležili so 45 tatvin, 29 velikih tatvin – vlomov, 13 poškodovanj tuje stvari in 11 klasičnih goljufij. Kljub manjšemu številu velikih tatvin – vlomov, so uspešno preiskali le slabih 10 odstotkov tovrstnih nečednih poslov.

S področja prepovedanih drog so lani metliški policisti obravnavali tri kazniva dejanja. Zasegli so 812 gramov prepovedane konoplje in odkrili manjši prostor za gojenje te rastline.

V lanskem letu so obravnavali 459 ali dobrih 61 odstotkov več kršitev javnega reda in miru, kot leto prej. Povečanje tovrstnih kršitev je posledica ukrepov po Zakonu o nalezljivih boleznih zaradi preprečevanja okužb s koronavirusom, saj tovrstnih prekrškov v preteklosti ni bilo.

Prometna varnost boljša

Metliški varuhi reda in miru so lani obravnavali 63 prometnih nesreč, kar je 10 manj kot predlani. V teh nesrečah ni nihče izgubil življenja, dve osebi sta bili težje poškodovani, 20 udeležencev pa jo je odneslo z lažjimi telesnimi poškodbami, kar je za polovico manj v primerjavi z letom prej. V slabi tretjini primerov je bila vzrok prometnih nesreč neprilagojena hitrost. Od skupno 57 povzročiteljev prometnih nesreč, so alkoholizirani vozniki povzročili tri nesreče, delež opitih povzročiteljev prometnih nesreč pa je znašal 4,7 odstotka, kar je za devet odstotnih točk manj kot leto prej. Policisti so sicer lani ugotovili za slabih sedem odstotkov manj kršitev cestnoprometnih predpisov v primerjavi z letom prej.

Manjše število ilegalnih prehodov meje

Število prijetih oseb, ki so ilegalno prestopile državno mejo, se je lani na Metliškem v primerjavi z letom prej zmanjšalo s 624 na 434 oseb. Glavnina ilegalnih prehodov se je preselila na območje, ki ga pokriva Policijska postaja Črnomelj. Največ je bilo prijetih državljanov Maroka, Bangladeša, Afganistana, Pakistana in Alžirije.

Na Policijski postaji Metlika tako ocenjujejo, da so bile varnostne razmere na območju druge največje belokranjske občine v lanskem letu razmeroma ugodne, razen na območju mejnih zadev in tujcev, kjer so obravnavali večje število nedovoljenih prehodov državne meje. Tudi sodelovanje z lokalno skupnostjo ocenjujejo kot zelo dobro.

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
43
55
64
74
87
97
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj