Na vsebino

Ponovno pravljice za romske otroke

Skupaj za znanje – izvajanje aktivnosti podpornih mehanizmov pridobivanja znanja za pripadnike romske skupnosti je projekt, ki ga sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada, izvaja pa ga ekipa Centra šolskih in obšolskih dejavnosti na številnih lokacijah po vsej Sloveniji.

Večnamenski centri predstavljajo prostore, kjer otroci lahko dobijo dodatno učno pomoč in se udeležujejo različnih izobraževalnih, ustvarjalnih in športnih aktivnosti. Centri stojijo v okoljih, kjer pripadniki romske skupnosti živijo.

Tudi v Črnomlju imamo takšen center, ki ima svoje prostore v Pastoralnem centru. Za pestro dogajanje skrbita odlična mentorja Petra Dichlberger in Matevž Koce. Z različnimi aktivnostmi lepo skrbita za romske otroke, ki po šoli z veseljem pridejo v lepo urejene in tople prostore, kjer ustvarjajo, kuhajo, delajo naloge, skupaj gredo v naravo, na izlete, tudi na morje.

Na pobudo Petre, smo jih prvič obiskali s pravljico v torek, 25. oktobra, in imeli smo se res lepo. Poslušali so kamišibaj pravljico o Muci Rozalindi in prepevali pesem o kužku, ki ga vsi dobro poznajo. Otroci so bili navdušeni nad butajem in se tudi sami preizkusili v vlečenju listov. Ponovno se bomo srečali v novembru in pričeli z delavnico izdelave kamišibaja. Velika želja otrok je, da bi pripravili svoje predstave in z veseljem jim bomo to omogočili. Vsak četrti torek v mesecu bomo skupaj in ustvarjali, brali in se srečevali.

Že v preteklosti, od leta 2017 do 2020, je Knjižnica Črnomelj uspešno sodelovala z Večnamenskim romskim centrom, ki ga je vodila Slađana Adamov. Odzvali smo se povabilu Centra za socialno delo Črnomelj, v okviru katerega je takrat deloval Večnamenski romski center Črnomelj. Knjižničarke smo tako vsako prvo sredo v mesecu za otroke pripravile novo pravljico in jih z različnimi dejavnostmi navduševale za branje in obiskovanje knjižnice.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj