Na vsebino

Popestrite svoje jedi z zelišči

Koliko nam lahko narava popestri vsakdanje jedi, smo spoznali včeraj na zeliščarski delavnici v Dragomlji vasi. Zeliščarska delavnica je potekla v okviru dejavnosti Središča za samostojno učenje, ki deluje na ZIK-u Črnomelj.

Zeliščarka Minka Kočevar je za skupino udeleženk pripravila čemažev pesto, zeliščni kis, zeliščno olje, namaz, pomladansko solato in ocvrtke iz trpotca. Opozorila je, da pogosto nabiramo čemaž, ki obogati solato, namaze ali kuhane jedi, vendar pa moramo biti pozorni, ko ga nabiramo, da ga ne zamenjamo s čmeriko ali šmarnico. Zdaj je tudi čas, da si naredimo zeliščne pripravke, ki jih potem lahko uporabljamo v kulinariki celo leto. Zeliščarka, ki je tudi profesorica gospodinjstva, nam je povedala, da se v sodobni kuhinji vse več prepletajo tradicionalne jedi, ki se jih popestri z divjimi rastlinami. Veliki kuharski mojstri se zavedajo bogastva narave in učinkovin teh rastlin. Naj nam bodo dober vzgled.

Na Zeliščni kmetiji Kočevar pripravljajo tudi svoje čajne mešanice in mazila, seveda iz rastlin, ki rastejo pod Gorjanci, na njihovem zeliščnem vrtu. Lahko jih obiščete na vrtu in predstavili vam bodo zelišča ter pripravke iz njih.

Če vas zanima kako uporabiti zelišča v kulinariki, pokukajte v knjižico našega študijskega krožka Zelišča v kulinariki, ki jo dobite na ZIK-u Črnomelj.

Vir: ZIK Črnomelj

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj