Na vsebino

Požar v DSO so pogasili

Danes, nekaj minut pred pol drugo uro popoldne, je zagorelo v Domu starejših občanov v Črnomlju. Po zdaj še neuradnih podatkih naj bi zagorelo v eni od sob, zaposleni pa so bili na požar opozorjeni z alarmom. Takoj so priskočili na pomoč in seveda obvestili gasilce, ki so na kraj dogodka prispeli v nekaj minutah. Ker je bilo v sporočilu gasilcem napisano, da je potrebna evakuacija stanovalcev, so na pomoč priskočila tudi sosednja prostovoljna gasilska društva.

Operativci PGD Črnomelj so požar pogasili, ostala društva so potem pomagala prezračiti prostore. Akcija je še vedno v teku.

Glede vzroka požara in števila poškodovanih vam zaenkrat ne moremo posredovati podatkov, ker še niso uradni.

Uradno poročilo z Uprave RS za zaščito in reševanje:

"17. 12. 2017 ob 13.23 je zagorelo v Domu starejših občanov v Črnomlju. Gasilci PGD Črnomelj, Rodine, Petrova vas, Vranoviči, Talčji vrh in Rožič vrh so pogasili požar v eni izmed sob v drugem nadstropju. Evakuirali so 69 ljudi iz drugega in tretjega nadstropja, pomagali reševalcem pri prenosu in oskrbi poškodovanih oseb in prezračili celoten objekt.

Za šestnajst oseb so na kraju poskrbeli reševalci nujne medicinske pomoči ZD Črnomelj, Metlika in Novo mesto, od teh je bilo v Urgentni center SB Novo mesto odpeljanih pet oseb. O dogodku so bile obveščene vse pristojne službe."

Z Občine Črnomelj pa smo ravnokar prejeli še bolj podrobno izjavo za javnost:

"Po podatkih Gasilske zveze Črnomelj je ob 13.24 uri operativna enota PGD Črnomelj s strani ReCo NM prejela poziv, da je prišlo do požara v objektu DSO v Črnomlju. Operativna enota PGD Črnomelj je izvozila iz orodišča ob 13.28 uri s petimi vozili in 23. gasilci. Na kraj požara so prispeli ob 13.30 uri. Ob prihodu na kraj dogodka so zaposleni DSO Črnomelj izvajali evakuacijo oskrbovancev iz drugega nadstropja v katerem je bil tudi požar v eni od sob oskrbovanca. Ob prihodu na kraj so gasilci nudili pomoč pri evakuaciji in pričeli z gašenjem požara. Zaradi močno zadimljenega hodnika v drugem nadstropju je bilo otežkočeno izvajanje evakuacije. Gasilci so z notranjim napadom in gašenjem z vodo preprečili širjenje požara v sosednje prostore in s termo kamero pregledali vse sosednje prostore z namenom iskanja morebitnih oseb, ki bi tam ostale ob evakuaciji. Pri pregledu sosednjih prostorov oseb niso našli. Alarmirane so bile tudi gasilske enote v sektorju Črnomelj in sicer PGD Talčji Vrh, PGD Petrova vas, PGD Vranoviči, PGD Rožič Vrh in PGD Rodine, ter poveljstvo GZ Črnomelj. Zaradi kompleksnosti objekta in vrste oskrbovancev je bilo 45 gasilcev GZ Črnomelj v pripravljenosti v svojih gasilskih domovih. S strani GZ Semič je bila ponujena pomoč, ki pa zaradi uspešnega interveniranja enot, ki so bile na kraju požara ni bila potrebna. Po opravljenem gašenju je bilo izvedeno nadtlačno prezračevanje drugega nadstropja oz. prostorov v katerih se je nahajal dim. Zaradi požara je 16 oseb iskalo zdravniško pomoč, od tega jih je bilo 6 odpeljanih v Urgentni center Novo mesto, ostali pa so bili pregledani na kraju in odpuščeni domov. Od 16 oskrbljenih oseb je bila ena oseba opečena, ostali pa so imeli težave z dihanjem. Nujno medicinsko pomoč so nudili reševalci ZD Črnomelj, ZD Metlika in ZD Novo mesto. Gasilci in zaposleni so skupaj evakuirali 69 oskrbovancev. Na intervenciji je sodelovalo 65 gasilcev. Po uspešno zaključenem gašenju in prezračevanju so gasilci nudili pomoč pri nastanitvi evakuiranih oskrbovancev v ostale dele DSO Črnomelj, ki ni bil prizadet v požaru.

Zahvaljujem se vsem gasilcem, policistom, reševalcem in zaposlenim za hiter odziv, saj so s svojim dejanjem preprečili večje število poškodovanih in še večjo materialno škodo. "

Današnji požar je odmeval po skoraj vseh medijih v Sloveniji:

- Dolenjski list

- RTV SLO

- Dolenjska News

- Dnevnik

- Siol

- 24 ur

- STA

- Žurnal 24

Vir: PGD Črnomelj

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj