Na vsebino

Pozor na lažna električarja, bila sta tudi v Križevski vasi

Simbolna slika. Foto: Freepik
Simbolna slika. Foto: Freepik

S Policijske uprave Novo mesto danes poročajo o sumljivih neznancih, ki sta se na območju Bele krajine, Dolenjske in Posavja lažno predstavljala kot uslužbenca elektro podjetja. Nepridiprava sta se tako včeraj popoldne pripeljala tudi na dvorišče stanovanjske hiše v Križevski vasi in se predstavila za uslužbenca elektro podjetja. Ogledovala naj bi si lokacije za postavitev drogov. Ko sta opazila, da sta stanovalca ob izstopu iz hiše zaklenila vrata, sta takoj sedla v avto in se brez pojasnila odpeljala, so ugotovili metliški policisti.

Neznanca sta se že v jutranjih urah z osebnim avtomobilom Renault megane temnejše barve, ljubljanskih registrskih oznak, pripeljala na dvorišče stanovanjske hiše v Gorici pri Raztezu na območju Krškega. Pod pretvezo, da sta uslužbenca elektro podjetja in si ogledujeta lokacije za postavitev drogov, sta stanovalca zvabila iz hiše. Eden ju je zamotil s pogovorom, drugi pa je v tem času vstopil v hišo, pregledal prostore in ukradel denar ter zlat nakit v skupni vrednosti okoli 1.300 evrov. Stanovalca sta šele po njunem odhodu ugotovila, da sta bila žrtev kaznivega dejanja.

Isti dan okoli 17.30 je policiste o sumljivih neznancih obvestila tudi občanka iz naselja Križe v občini Novo mesto. Osumljenca enakega opisa sta se pripeljala na dvorišče in jo spraševala ali v hiši prebiva sama in kdaj se vrnejo ostali stanovalci. Prijaviteljica ju je odslovila, moška pa sta se odpeljala.

Policisti nadaljujejo z intenzivno preiskavo in aktivnostmi za izsleditev osumljencev. Ugotovili so, da sta se prevažala z osebnim avtomobilom, na katerem sta bili nameščeni registrski tablici, ki sta bili 27. junija ukradeni v Ljubljani.

Žrtve goljufov predvsem starejši ljudje

Policisti opažajo, da so žrtve tovrstnih kaznivih dejanj predvsem starejši, tatvine pa so pogostejše v dopoldanskem času. Storilci žrtve zamotijo s pogovorom in se predstavljajo kot delavci elektro, komunalnih ali gradbenih podjetij, odkupovalci železa, serviserji in podobno. Njihov glavni namen je, da žrtev zvabijo iz hiše in preusmerijo njeno pozornost, sostorilci pa v tem času vstopijo v hišo in izvršijo kaznivo dejanje. Oškodovanci največkrat šele po
njihovem odhodu ali celo v naslednjih dneh ugotovijo, da so bili žrtev kaznivega dejanja.

»Občanom zato svetujemo, da so ob nenapovedanih obiskih neznancev še posebej pozorni. Tujcev naj ne vabijo v hiše in naj jih imajo ves čas pod nadzorom. Tudi če hišo zapustijo le za kratek čas ali zaradi dela na bližnjem vrtu, naj vrata zaklepajo in imajo ključ pri sebi. Ob pojavu sumljivih oseb naj bodo pozorni na njihov osebni opis, si zapišejo registrsko številko vozila in o tem takoj obvestijo policiste na številko113,« so še zapisali s PU Novo mesto.

Nezakonito čez državno mejo

Policisti so na območju Paunovičev (PP Črnomelj) prijeli šest državljanov Maroka, na območju Rakovca (PP Metlika) pa deset državljanov Bangladeša in pet državljanov Rusije, ki so nedovoljeno prestopili državno mejo. Policijski postopki s tujci še niso zaključeni.

Vir: PU Novo mesto
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj