Na vsebino

Pozor na spletne goljufe, ki izkoriščajo poplave

Stisko ob poplavah in pripravljenost pomagati prizadetim izkoriščajo tudi spletni goljufi, ki so inovativni in jih je pogosto težko prepoznati, opozarjajo policisti. Prebivalce pozivajo, naj bodo previdni pri donacijah in spletnih nakupih, v primeru zlorabe pa naj zadevo čim prej prijavijo.

Kot so sporočili iz Generalne policijske uprave, lahko goljufi trenutne razmere med drugim izkoristijo tako, da ponujajo artikle, ki so potrebni ob sanaciji posledic poplav (na primer škornje, rokavice, orodje, stroje), a jih po opravljenem plačilu ne dostavijo.

Druga možna oblika goljufije je, da se goljufi izdajajo za kupca blaga na spletu. S pojasnilom, da blaga zaradi oteženega dostopa zaradi poplav ne morejo prevzeti, prodajalca prepričajo, da v lažen spletni obrazec vpiše vse podatke svoje plačilne kartice, na katero naj bi v nadaljevanju nakazal sredstva. Tako posredovani podatki plačilnih kartic so nato lahko zlorabljeni.

"Zato prodajalce opozarjamo, naj ob prodaji ne posredujejo svojih podatkov o bančnih karticah. Kupcu naj sporočijo le številko bančnega računa, kamor se nakaže kupnina," so izpostavili policisti.

Opozorili so tudi na morebitne lažne profile na družbenih omrežjih, ki ljudi pozivajo k darovanju denarja. Pri tem lahko spletni goljufi po navedbah policije uporabijo tako profile lažnih fizičnih oseb kot drugih organizacij, ki dejansko obstajajo.

"Občanom svetujemo, da se za kakršnekoli finančne donacije obrnejo na uradne institucije in organe, pri čemer lahko predhodno sami na spletu preverijo resničnost in obstoj bančnih računov," so zapisali.

Obenem odsvetujejo kakršnakoli nakazila ali predajo denarja neznanim fizičnim osebam, nakazila na neznane tuje bančne račune, nakazila sredstev v virtualnih valutah ter druga mednarodna plačila, kot so denimo prek storitev Western Union in Money Gram.

Kot so poudarili, policija tovrstna ravnanja preiskuje kot kaznivo dejanje goljufije, pri čemer je nujno, da oškodovanec zadevo prijavi. "Zato občanom svetujemo, da ob morebitnem finančnem oškodovanju zberejo vso razpoložljivo dokumentacijo (na primer elektronsko pošto, podatke o transakcijah, morebitne mobilne številke, naslove elektronske pošte, številke IP) ter zadevo čim prej prijavijo na najbližjo policijsko enoto in o tem obvestijo svojo banko," so dodali.

Vir: STA

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj