Na vsebino

Praznovanje Florjanovega v Črnomlju

Praznik svetega Florjana, zavetnika vseh gasilcev, so 4. maja obeležili tudi črnomaljski gasilci. Kot vsako leto so se zbrali na Trgu svetega Petra ter slovesno vstopili v cerkev, kjer so obhajali sveto mašo, v zahvalo in priprošnjo svetemu Florjanu.

Po sveti maši so s kulturnim programom na parkirišču pred črnomaljskim gradom, uradno prevzeli dve novi vozili: Toyoto Hillux z oznako VGV ter starodobnik TAM Pionir Praga. "Starodobnik Praga nam bo predstavljal spomin in opomin iz kje izhajamo, Toyota pa kam gremo," pravijo črnomaljski gasilci.

Zbrane so nagovorili poveljnik Gasilske zveze Črnomelj Jože Vrščaj, črnomaljski župan Andrej Kavšek in predsednik PGD Črnomelj Darjan Grudnik, ki je ob praznovanju leta domovine v občini Črnomelj, prelomne trenutke slovenske zgodovine povezal z zgodovino domačega društva.

"Domovina je običajno razumljena kot država, kjer se posameznik ali skupina posameznikov počutijo povezane, pripadne, ki jo čutijo kot svoj dom. Lahko gre za geografsko ozemlje, kulturo, jezik, zgodovino, tradicije ali druge vidike, ki ustvarjajo občutek pripadnosti. Koncept domovine je lahko zelo oseben in subjektiven, saj se lahko razlikuje od posameznika do posameznika. Za nekatere je domovina kraj, kjer so se rodili, za druge je to država, s katero se poistovetijo zaradi vrednot, kulture ali jezika," je dejal.

Spomnil je, da je zgodovina že davno pred letom 1944 in tudi kasneje, v Črnomlju spisala še mnogo drugih zgodb. Eno izmed za gasilce pomembnejših, so pričeli pisati njihovi predniki že skoraj 150 let nazaj - zgodbo o črnomaljskih gasilcih, ki so se skozi ves ta čas razvili v pomembno silo na področju zaščite, reševanja in pomoči.

"A gasilci nismo samo to. Že od nekdaj smo izkazovali pripadnost slovenskemu narodu, pomagali krepiti narodno zavest in ljubezen do svoje domovine. Že od samega začetka obstoja gasilstva v Črnomlju je članstvo skozi druženje utrjevalo slovenski jezik in gojilo narodnobuditeljsko zavest. Zagotovo bi brez nas, gasilcev, brez vrednot, ki jih gojimo še danes, marsikaj bilo drugače. Žal danes živimo v družbi, ki je pogosto nekoliko manj pozorna do prostovoljstva, solidarnosti, humanitarnosti. A vsi, ki nam je kaj do teh vrednot, moramo to bistvo gasilske organizacije gojiti naprej s še večjo vnemo kot kdajkoli poprej," je poudaril Grudnik.

Po blagoslovu vozil, ki ga je opravil župnik Janez Žakelj, je župan simbolično predal ključe poveljniku, kar je pomenilo, da sta novi pridobitvi tudi dokončno predani v uporabo.

Priznanja zaslužnim gasilcem

Ob tej priložnosti so podelili tudi priznanja zaslužnim gasilcem. Križec junaka 3. reda za sodelovanje na 150 intervencijah sta prejela Jure Bahor in Alenka Švajger.

Križec junaka 2. reda za sodelovanje na 250 intervencijah je prejel Tadej Gorenc, znak dobrega člana 3. reda Urška Švajger, Marjan Horvat in Darjan Grudnik, znak dobrega člana 2. reda pa je šel v roke Tomaža Švajgerja in Janeza Vidica.

Bronasti znak društva je prejelo podjetje MPOV, srebrni znak društva pa Tomaž Lozar.

Po končanem kulturnem programu so se gasilci preselili v gasilski dom, kjer so se ob hrani in pijači družili še v bolj sproščenem okolju.

Priponke

Vir: PGD Črnomelj, foto: Jani Pavlin

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj