Na vsebino

Pred DSO Metlika posadili simbol trdoživosti

Foto: DSO Metlika
Foto: DSO Metlika

Drevo z nenavadnim imenom ginko (lat. Ginkgo biloba) je simbol dolgoživosti in trpežnosti. Za fosile listov drevesa ginko, ki so jih našli na nahajališčih fosilov povsod po svetu, so ocenili, da so stari 270 milijonov let. Za to rastlino lahko tako brez zadržkov rečemo, da je živi fosil in hkrati mojster preživetja, saj je edina znana rastlinska vrsta, ki je z nami že tako dolgo. Je tudi edina preživela rastlinska vrsta brez sorodnih vrst. In prav drevo s tako simboličnim pomenom, od danes krasi zelenico pred Domom starejših občanov Metlika, kjer je pred dobrim letom dni izbruhnil koronavirus.

Na pobudo Socialne zbornice Slovenije so zasaditev tega odpornega drevesa, ki lahko živi več kot tisoč let, izvedli generalni sekretar Socialne zbornice Vilko Kolbl, direktorica Doma upokojencev Kranj Nadja Gantar, direktorica VDC Kranj Mirjana Česen, metliški župan Darko Zevnik ter direktorica DSO Metlika Ivica Lozar s stanovalci in zaposlenimi. Lozarjeva se je predstavnikom Socialne zbornice zahvalila z besedami, da je ob tako težkih situacijah, kot je epidemija, vredno stopiti skupaj in pomagati, "da ne ostaneš sam pri delu z najbolj ranljivimi prebivalci Slovenije, to so naši starejši".

Vir: DSO Metlika

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj