Na vsebino

"Srčna zdravnica" Sanela Banović v Metliki

Ljudska knjižnica Metlika je na ponedeljkov večer pripravila motivacijsko predavanje zdravnice in navdihujoče predavateljice Sanele Banović. Sanela je tista prisrčna zdravnica, ki je pred leti zaslovela s svojim govorom na priznanem TedxLjubljana. Tudi tokrat je slušateljem v dvorani Kulturnega doma Metlika namenila vrsto spodbud, ki so strnjene tudi v njeni knjigi Spodbude, ki jo je na podlagi njenih predavanj spisal novinar in publicist Jure Aleksič. V knjigi si lahko preberemo njeno osebno zgodbo, o družinskih stiskah in veselju, bolečini ter ljubezni Sarajeva. Z bralci s srčnosti polno besedo deli 20 let dragocenih izkušenj, prelitih v razumljive nasvete in presunljive izpovedi, predvsem pa nas opozori na šest stebrov zdravja za več smeha, ljubezni, dotikov, objemov, modrosti, poguma, poštenosti in solidarnosti, povezanosti.

Kot specialistka gastroenterologije je zaposlena v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana, posveča pa se tudi področju psihologije in psihoterapije, tradicionalni kitajski medicini in drugim vedam, ki raziskujejo delovanje človekovih možganov, miselnih tokov, dojemanja, čustvovanja ... Sama pravi, da ljubi svoj poklic in svoje paciente, zato jim reče, da manjkrat, ko se srečajo na hodnikih Kliničnega centra, bolj je vesela. Ker bi jih raje srečala v hribih, toplicah ali na kavi. Ampak v glavah ljudi, pokaže praksa, je skrb za zdravo zadovoljstvo postala luksuz. Človeku je kirurško domala mogoče zamenjati prav vse organe, ne pa možganov, ki jih je treba prazniti prav tako redno kot opravljati dnevno potrebo, sicer so lahko negativne emocije v njih izvor najrazličnejših bolezni, med drugim pravi Banićeva, ki se jo je prijel vzdevek »srčna zdravnica«.

Na predavanjih govori iz lastnih izkušenj. Ve, kako je biti na dnu, ampak ve tudi, kako je biti na vrhu. "Rada bi naučila ljudi, da je možno, da pridejo tja. Brez tega, da vzamejo zdravila, brez tega, da opravijo vse obveznosti in podobno. Po navadi ljudje čakajo na počitnice, da bodo v pokoju in potem rečejo, da so vse življenje delali, da niso ničesar čutili in potem so kar naenkrat upokojeni in takrat pridejo k zdravniku. Problem je v tem, ker se nikoli niso napolnili. Vedno je še nekaj, kar morajo narediti, preden bodo uživali. To poslušam vsak dan," je med drugim povedala na predavanju v Metliki.

V iskrenem in čustvenem predavanju je prisotnim razložila, kako pomembno je ohranjati vezi s sočlovekom. Zagotovo bodo vsi, ki so jo poslušali, na glasbene instrumente odslej gledali malo drugače, še posebej na boben in harfo.

Vir: Ljudska knjižnica Metlika

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj