Na vsebino

Predmeti zbirke Fux Dular

Iz hiše na metliških Dragah

Belokranjski muzej je ob koncu prejšnjega leta prejel dragoceno zbirko z več kot tristo predmeti, katerih večina odslikava podobo meščanskega življenja v drugi polovici 19. in prvi polovici 20. stoletja. Predmete sta donirala dr. Janez Dular in mag. Andrej Dular, nahajali pa so se v hiši njunih prednikov na metliških Dragah. V hiši z letnico 1863, ki jo je dala zgraditi Antonija Wanka pl. Lenzenheim, prvič poročena s Karlom Fuxom in drugič z metliškim županom Feliksom Antonom Hessom, se je zvrstilo nekaj generacij Fuxovega rodu, zadnja pa je nosila priimek Dular.

Fuxovi so bili premožni meščani, o čemer priča marsikateri od podarjenih predmetov. Provenienca vseh ni znana, kar je razumljivo, saj so v hišo zlasti ob porokah novi stanovalci prinašali svoje stvari od drugod. Med prvo in drugo svetovno vojno je bila v pritličju hiše tudi krojaška delavnica Roberta Fuxa, iz katere prihaja kar nekaj zanimivih predmetov. Nazadnje je v hiši na metliških Dragah živel profesor Jože Dular, dolgoletni ravnatelj Belokranjskega muzeja.

Duh časa v drugi polovici 19. stoletja v Metliki lahko začutimo v njegovem romanu Mesto nad Bojico. Izbrani odlomki, ki opisujejo hišo na Dragah in njene prve stanovalce so skupaj z darovanimi predmeti objavljeni v deveti knjigi zbirke Belokranjska dediščina, ki je pod naslovom Iz hiše na metliških Dragah izšla decembra 2020.

Dediščina je bistvena za ohranitev nacionalne identitete in nam pomaga razumeti preteklost. Zato je pomembno, da je deležna natančne dokumentacije in vsesplošne skrbi.

Vir: Belokranjski muzej Metlika

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj