Na vsebino

Predstavitev delčka aktivnosti v projektu “Odgovorno s hrano”

Ali veste, da je hrana človekova pravica in velik svetovni problem. Ker svetovno prebivalstvo hitro narašča, bomo do leta 2050 na našem planetu morali nahraniti trikrat več ljudi kot pred stotimi leti.

Otroški vrtec Metlika se je vključil v mednarodni projekt Odgovorno s hrano. V projekt smo se vključili, ker obravnava ključna vprašanja o porabi hrane v vrtčevskih in šolskih programih. Akcijsko usmerjena pedagoška metodologija spodbuja otroke h kritičnemu mišljenju ter jim ponuja znanja in usposobljenost, da sprejmejo nove vedenjske vzorce na področju pre(hrane). Otroci spremljajo kaj in koliko jemo (česa), koliko hrane zavržemo, kako je bila naša hrana pridelana in kdo je imel od tega korist.

Ali ste vedeli, da v današnjih časih proizvodnja hrane:
– bolj prispeva h globalnemu segrevanju kot avtomobili, kamioni, letala in vlaki skupaj?
– porabi 70 odstotkov sladke vode, vendar zaradi pesticidov in gnojil, ki odtekajo vanjo, v veliki meri zmanjšuje njeno kakovost?
– pospešuje izginjanje biotske raznovrstnosti?
– je glavno gonilo krčenja gozdov in opustošenja Zemlje?

V našem vrtcu je v projekt vključenih 5 skupin v vseh starostnih obdobjih. Strokovni delavci prilagajo oblike in vsebine dela posamezni starosti otrok. V najstarejši skupini, ki jo vodita Suzana Šajnič in Samo Jurman, je bilo od jeseni do sedaj izvedeno veliko aktivnosti. Vzgojiteljica Suzana Šajnič jih je v okviru aktivnosti Tedna vseživljenjskega predstavila v črnomaljski knjižnici. Da je bila predstavitev še bolj zanimiva, sta s simpatičnim uvodom poskrbeli Snježana Blažević in Iva Plut v vlogi petelinčka Zdravka in kokoške Emilije. Po koncu predstavitve je potekala zanimiva razprava in vsi navzoči smo se strinjali, da je to tema, s katero se je treba tudi v bodoče ukvarjati.

Vir: Vrtec Metlika
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj