Na vsebino

Predstavitev knjige Partizanski kirurg

Knjižnica Črnomelj – Krajevna knjižnica Semič in Kulturni center Semič smo v petek, 22. marca pripravili pogovorni večer o knjigi z naslovom Partizanski kirurg.

Dr. Lindsay Rogers, zdravnik iz Nove Zelandije, je med drugo svetovno vojno kot major služil v britanski armadi, bil je vojni kirurg. Na lastno željo je iz Italije prišel svoj poklic opravljat na Balkan, deloval je na Visu, Dalmaciji, Bosni in na Hrvaškem. Poleti 1944 je prišel v Slovenijo in na Kočevskem Rogu vodil svojo bolnico Ajdovec. Svoje spomine je leta 1957 izdal v knjigi Guerilla surgeon. Gre za pričevanje zavezniškega zdravnika, ki je na razmere v partizanih lahko gledal s kritične distance in je videl tudi številne odklone in dejanja, s katerimi se ni strinjal. Najbolj kritična opažanja so bila v prvem prevodu Franceta Šušteršiča iz francoščine (Gverilski zdravnik, Borec, 1962) preprosto izpuščena.

Novinarka in publicistka Alenka Puhar se je odločila, da original po 56 letih ponovno prevede. Vse tisto, kar je bilo leta 1962 izpuščeno, je v knjigi natisnjeno ležeče. Napisala je tudi obsežno spremno besedo. Veliko je raziskovala po arhivih, kjer je poskušala dobiti avtentične vire o osebah, hodila tudi po Kočevskem Rogu in krajih, ki so v knjigi omenjeni.

Pogovor z avtorico je vodil Marko Pršina. Z glasbo je večer popestril Luka Pršina.

Vir: Knjižnica Črnomelj

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj