Na vsebino

Predviden konec epidemije in podaljšanje nekaterih ukrepov

V sredo je bilo po 3030 opravljenih PCR-testih potrjenih 195 okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih izvidov je znašal 6,4 odstotka.

V slovenskih bolnišnicah je hospitaliziranih 172 bolnikov s covidom-19, 16 manj kot dan pred tem. Na oddelkih za intenzivno nego je 49 bolnikov, dva več. V sredo je umrl en bolnik s covidom-19.

Sedemdnevno povprečje potrjenih okužb se je z 212 znižalo na 201.

V Beli krajini so včeraj potrdili 2 novi okužbi, eno manj kot dan prej, obe v Črnomlju.

Število aktivnih primerov okužbe je v belokranjskih občinah padlo na 37: Črnomelj 15, Metlika 15, Semič 7.

Za konec epidemije in podaljšanje nekaterih ukrepov

Vlada bo na današnji seji pretresala epidemiološke ukrepe. Vodja svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar je pojasnila, da bodo v skupini predlagali konec epidemije, skladno s tem se bodo sprostili nekateri ukrepi. Glede na visoko pojavnost okužb pa skupina ob koncu epidemije še ne bo predlagala sprostitve vseh ukrepov. Trenutna razglasitev epidemije sicer velja do vključno 15. junija.

Konec epidemije je zgolj administrativen ukrep, je ob tem pojasnila Logarjeva. Opozorila je na izkušnjo iz lanskega leta, ko je s koncem epidemije prenehala veljati tudi večina zajezitvenih ukrepov. Čeprav je bila situacija v državi takrat bistveno boljša, kot je danes, je prehitro sproščanje ukrepov po njenem mnenju vodilo do ponovnega večanja števila okužb. Ob neprevidnosti bi se nam to lahko zgodilo tudi zdaj, je dodala.

Vladi so zato predlagali, da v veljavi ostajajo nekateri ukrepi, kot je sistem PCT za vstope v notranjost gostinskih lokalov, bivanje v nastanitvenih objektih, za udeležbo na športnih in kulturnih prireditvah. Strokovna svetovalna skupina predlaga tudi, da se še vedno obdrži razdalja med mizami v gostinskih objektih, sprosti pa se število oseb za mizo. Ostaja tudi testiranje za zaposlene, ki niso cepljeni ali prebolevniki.

Vir: MMC, Covid-19 Sledilnik

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj