Na vsebino

Prej peš, zdaj z organiziranimi prevozi

Foto: PU Novo mesto
Foto: PU Novo mesto

Medtem ko se v občini Brežice, kjer trenutno poteka več kot 90 odstotkov vseh nezakonitih prehodov meje v državi, soočajo z vse bolj naraščajočo problematiko nezakonitih prehodov meje, v Beli krajini tovrstne težave zaenkrat niso tako pereče. Policisti so denimo včeraj na območju Rosalnic v metliški občini izsledili in prijeli pet, na območju Brežic pa kar 227 tujcev, ki so nedovoljeno prestopili državno mejo.

Po besedah črnomaljskega župana Andreja Kavška problematika v Beli krajini trenutno ni tako pereča, kot je bila v času, preden je Hrvaška stopila v schengen. Migranti so po njegovih besedah tudi spremenili taktiko. Prej so na območje Bele krajine v veliki meri prihajali peš, po poljih, gozdovih in naseljih, zdaj pa se vozijo z organiziranimi prevozi, je povedal za STA.

Statistika kaže, da se je število nezakonitih prehodov meje letos glede na enako obdobje lani močno povečalo. Samo letos je policija po besedah ministra za notranje zadeve Boštjana Poklukarja obravnavala več kot 30.000 tovrstnih primerov. Slovenija je sicer po njegovi oceni za migrante še vedno zgolj tranzitna država, vseeno pa meni, da bi bilo treba vprašanje migracij čim prej rešiti na ravni celotne EU. Ti po njegovih besedah skušajo početi, a prave rešitve še ni.

Slovenska policija sicer po oceni ministra na področju nezakonitih prehodov meje dela dobro, malo manj je v to prepričan za Hrvaško. Opozarja namreč, da so številke visoke, kar ga skrbi. Poudaril je, da je Slovenija pripravljena pomagati Hrvaški pri nadzoru schengenske meje, v kolikor jo bo za to zaprosila.

Bolj kritičen pa je brežiški župan Ivan Molan, ki ima "občutek, da Hrvaška schengenske meje ne nadzira tako, kot bi morala". Zato je pozval ministrico za zunanje zadeve, policijo in vse ostale, naj se poskušajo s Hrvaško na višji ravni dogovoriti, da bo nadzor opravljala bolj vestno in v skladu z zakonodajo. V nasprotnem primeru bi morala po oceni Molana Slovenija po vzoru Avstrije nazaj uvesti nadzor na svoji južni meji.

Po besedah ministra Poklukarja, večina migrantov ob prijetju izrazi namero za azil, a jih nato, ko jih policija pripelje v azilni dom, večina zapusti dom in nato tudi državo, kar ocenjujejo kot zlorabo azilnih postopkov.

Poklukar je v današnjem telefonskem pogovoru hrvaškega kolega Davorja Božinovića opozoril na veliko število nezakonitih prehodov na slovensko-hrvaški meji. Ob tem mu je predlagal, naj hrvaška stran okrepi nadzor. Prav tako je ponudil pomoč slovenske policije pri varovanju zunanje meje Evropske unije.

Slovenska policija je sicer v prvih sedmih mesecih letos obravnavala 26.871 nezakonitih prehodov državne meje, medtem ko je bilo teh v enakem obdobju lani 10.103. Največ je bilo državljanov Afganistana, ki predstavljajo skoraj petino vseh nezakonitih migrantov, sledijo državljani Maroka, Pakistana, Bangladeša in Rusije. Do konca julija so na območju novomeške policijske uprave zabeležili skoraj 73 odstotkov vseh nedovoljenih prehodov meje.

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
43
55
64
74
87
97
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj