Na vsebino

Premierna uprizoritev prve tamburaške opere na svetu

V Kulturnem centru Semič so v petek uprizorili prvo tamburaško opera na svetu, premiere pa se je kljub zimskim razmerah udeležil tudi predsednik Turistične zveze Slovenije Pavle Hevka.

Poudaril je, da zadnji dve leti ni bilo prav veliko možnosti za tako plemenite in lepe dogodke, kot je ta, na katerega vsi, ki nas čarobni zvoki tamburic in zvonki glasovi opernih pevcev popeljejo v pravljični svet, že prav nestrpno čakamo. Pravzaprav take priložnosti ni bilo še nikoli in nikjer. Naša dežela ter z njo cela Evropa in svet bodo danes priča uprizoritvi prve tamburaške opere na svetu, kar je izjemen in nenadkriljiv kulturni in turistični dogodek.

Tamburaška opera »V objemu Lahinje«, ki nam jo je s ponosom predstavil Tamburaški orkester Dobréč, nam je po dvoletnem premoru pričarala nadaljevanje prvotne operne prestave »Ambrož in Katarina«. Skladatelj in dirigent gospod Gregor Zagorc ter libretist gospod Janez Doltar sta z množico nastopajočih ustvarila zgodbo, ki so nam jo tamburaši, mednarodno priznani poklicni operni umetniki, amaterski nepoklicni operni pevci, vokalisti, folkloristi, tolkalci in glasbeniki Glasbene šole Črnomelj predstavili v vsem njenem prvobitnem sijaju.

In da ne pozabimo same tematike prve tamburaške opere – ljubezni, te tako zelo zaželene in hkrati tako »ne bodi ga treba« čustvene loterije, ki ob brbotanju vznesenih čustev med dvema, ki se brezpogojno ljubita, zmaguje proti predsodkom, prepovedim, preziru in času. Večna tema, ki v vseh nas zbuja spomine na naše ljubezni in na naš čas.

Ne moremo dovolj poudariti, da je tak dogodek res edinstven in da predstavlja nov biser v turistični ponudbi Slovenije in Bele krajine, ki vse bolj pogumno in na valovih bogate zgodovinske dediščine, stopa na pot odličnosti v turistični ponudbi tega dela naše dežele in Evrope.

Naj zato vsem ustvarjalcem, vsem nastopajočim ter organizatorjem zaželimo uspešno izvedbo prve tamburaške opere.

Vir: Turistična zveza Slovenije

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj