Na vsebino

Prenova grba in zastave sproža številne odzive

Ker Črnomelj letos obeležuje 770 prve omembe trške avtonomije, bodo na Občini izvedli številne aktivnosti, s katerimi želijo obeležiti častitljivo starost mesta med Lahinjo in Dobličico. Najpomembnejša med njimi bo zagotovo sprememba grba in zastave Občine Črnomelj, katere podoba je povzeta po najstarejši upodobitvi mesta na pečatu iz leta 1587, sedanji grb pa je bil sprejet leta 1992.

Nameravana sprememba grba in zastave pa je med Črnomaljci sprožila številne, tudi polemične odzive, zato so na Občini postregli z dodatnimi pojasnili. Kot so zapisali, sta mesto in občina Črnomelj skozi čas uporabljala vrsto različic grba, tako na pečatih kot na zastavah in drugih simbolih. Grb se je torej vedno in vseskozi spreminjal, a ohranjal temeljne heraldične prvine (črno polje, rdeči stolp).

»Prenova grba Občine Črnomelj je posledica zahtev heraldične stroke v Sloveniji in ne zgolj želje, da se grb modernizira. Vrsta slovenskih mest je grbe že modernizirala; bližnja Metlika že leta 2005. Zavedamo se vsega, kar prenova potegne za seboj, zato bo sprememba potekala postopoma in ne naenkrat. Ravno zato smo toliko časa tudi odlašali s spremembami, ki jih je zahtevala heraldična stroka. 770 let prve omembe trške avtonomije Črnomlja smo videli kot smiselno priložnost, da ta korak spremembe, ki bi jo enkrat morali narediti, tudi izpeljemo,« so še sporočili s črnomaljske občine.

Omenjeni odlok je v javni obravnavi do 11. maja do 12. ure. Na Občini Črnomelj pozivajo vse, ki imate kakršnokoli vprašanje ali predlog za izboljšave za jasnejši odlok, da jim pišete na [email protected], »da bomo skupaj rešili vse nejasnosti v zvezi s spremembami«.

Vir: Občina Črnomelj

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
21
33
43
55
62
72
84
93
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj