Na vsebino

Prenova stavbe za novomeško negovalno bolnišnico bo terjala dodatne milijone

Foto: Rasto Božič/STA
Foto: Rasto Božič/STA

V Splošni bolnišnici Novo mesto so med pripravo projekta prenove stavbe nekdanjega bolnišničnega internega oddelka, v kateri bo mesto dobila nova regijska negovalna bolnišnica, ugotovili, da bo ta terjala še popolno statično sanacijo temeljev. Omenjeni poseg bo naložbo, ki jo morajo končati do oktobra 2023, podražil za približno tri milijone evrov.

Zaradi dodatne sanacije se lahko zgodi, da bo prvotno na približno šest milijonov evrov ocenjena naložba narasla na skoraj desetmilijonsko. Ker morajo za omenjeno sanacijo dobiti gradbeno dovoljenje, pa naj bi dela začeli nekoliko kasneje, kot so načrtovali, je direktorica novomeške bolnišnice Milena Kramar Zupan ocenila za STA.

Bolnišnici so sicer za prenovo trinadstropne zgradbe z nekaj več kot 3000 kvadratnimi metri uporabne površine, zgrajene za časa avstro-ogrskega cesarja Franca Jožefa I., iz virov React-EU decembra lani odobrili 3,8 milijona evrov evropskega denarja, dva milijona evrov pa bo zagotovila država.

Kramar Zupanova je dodala, da se za zagotovitev dodatnega trimilijonskega naložbenega vložka še dogovarjajo z državo, pri čemer računajo na dodatni denar iz omenjenega evropskega vira.

Da bi ujeli rok dokončanja naložbe, morajo gradbeno dovoljenje, ki ga po prvotnem prenovitvenem načrtu niso potrebovali, zagotoviti še ta mesec ali najkasneje v začetku februarja. Prenovitvena dela naj bi začeli marca ali najkasneje aprila.

Prenoviti morajo sicer celotno stavbo in vso infrastrukturo, razen ostrešja in strehe, ki ju je novomeška bolnišnica leta 2020 prenovila sama in za to odštela približno 350.000 evrov lastnega denarja, je navedla direktorica.

Po njenih besedah nameravajo sicer v pritličju prenovljene stavbe med drugim urediti prostore oddelka za neakutno bolnišnično obravnavo, zlasti za različne terapije in delavnice, ter dnevni prostor za obiske svojcev. V prvem in drugem nadstropju bo oddelek za neakutno bolnišnično obravnavo, v tretjem pa poleg tega še oddelek paliativne oskrbe.

V negovalni bolnišnici, ki bo pokrivala tovrstne potrebe jugovzhodne Slovenije in Posavja, bo okrog 85 postelj, je še povedala Kramar Zupanova.

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
74
87
98
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj