Na vsebino

Prešernovanje 2024

Letošnje Prešernovanje so učenci 6.–9. razreda OŠ Stari trg ob Kolpi pričeli že v petek, 26. januarja, ko so si v Kulturnem centru v Semiču ogledali gledališko predstavo Prosto po Prešernu (koprodukcija Cankarjevega doma in Zavoda Margarete Schwarzwald). Učence je navdušila trojica igralcev, ki je v sodobnejši izvedbi preigravala like iz znanih Prešernovih pesmi Turjaške Rozamunde, Povodnega moža in nekaterih drugih.

V sredo pred 8. februarjem – Prešernovim dnevom pa je v dvorani šole potekala šolska proslava v počastitev slovenskega kulturnega praznika. Pričela se je z državno himno Zdravljico in nagovorom ravnateljice Mojce Butala. Rdeča nit kulturne prireditve je bila Zdravljica, ki jo je največji slovenski pesnik France Prešeren napisal pred 180 leti. V kulturnem programu so nastopili otroci iz vrtca in učenci vseh treh triletij. Obiskovalcem prireditve so se predstavili z deklamacijami Prešernovih pesmi O, Vrba, Nezakonska mati in Zdravljica ter pesmimi viniškega rojaka Otona Župančiča in sodobnih pesnikov. Za zapeto pesem sta poskrbela šolska pevska zbora, za instrumentalno glasbo pa violončelistka Maruša Lindič in harmonikar Tim Tristan Mutič. Tako so navzoči prisluhnili tanzanijski ljudski pesmi Simama ka, Flajšmanovi Pod oknom, Grečaninovemu Veseljačku in dalmatinski Ruža crvena.

Kulturni program so povezovale učenke Sara Kastelec ter Nina in Jana Vukelić. Obogatile so ga še z odlomki literarnih izdelkov, ki so jih učenci šestega in sedmega razreda ustvarili za literarni natečaj Najlepše ljubezensko pismo naravi. Natečaj so pripravili Kulturno društvo Josipine Turnograjske ter Občina in Zavod za turizem Preddvor. Med 381 sodelujočimi na natečaju so za svoje pismo naravi prejeli priznanja tudi starotrški učenci: Eva Kobe, Maruša Lindič, Jana in Nina Vukelić, Sara Kastelec in Marko Mihajlović.

Piko na i uspešni izvedbi Prešernovanja 2024 pa so dodali tudi starši in stari starši otrok, ki so se v lepem številu udeležili šolske proslave, za kar jim gre iskrena zahvala.

Vir: OŠ Stari trg ob Kolpi
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj