Na vsebino

Preverite, koliko belokranjskih zdravnikov še sprejema nove paciente

V Znanstvenem društvu Sledilnik so razvili aplikacijo, ki bo zavarovanim osebam olajšala izbiro prostega osebnega zdravnika, hkrati pa so želeli na ta način opozoriti na pomanjkljivosti na nekaterih področjih.

Razpoložljive podatke o dostopnih osebnih zdravnikih so uporabnikom predstavili v prijaznejši obliki, z imenikom in iskalnikom, kjer lahko hitro vidimo dostopnost zdravnikov na primarnem nivoju v naši bližini. Tako so razvili aplikacijo zdravniki.sledilnik.org s katero lahko preverite, kje in kateri zdravnik trenutno še sprejema nove paciente. Vanjo so umestili vse specialiste javne mreže na primarni ravni s področja družinske/splošne medicine, pediatrije, ginekologije in stomatologije.

Aplikacijo so pripravili s pomočjo odprtih podatkov Zavoda za zdravstveno zavarovanje in v sodelovanju z zdravniki. V duhu digitalizacije, ki naj javne storitve približa uporabnikom, so zastavili prijazno uporabniško izkušnjo, smiselno grafiko ter funkcionalnost prikaza po geografski bližini, kar je tudi ena od ključnih zakonskih opredelitev pravice do izbire osebnega zdravnika - izbira zdravnika čim bližje kraju bivanja.

Aplikacija uporabniku prikaže zemljevid in seznam zdravnikov, z rdečo ali zeleno barvo pa je ponazorjeno, če izbrani zdravnik sprejema nove paciente ali ne. Ker je aplikacija še v testni fazi, vsi uporabljeni podatki niso nujno točni, zato v društvo Sledilnik prosijo za povratne informacije.

V Zdravstvenem domu Črnomlju nove paciente po podatkih sledilnika sprejema le še en družinski zdravnik (zelena pika). Z rdečo piko je označena tudi samostojna ordinacija družinske medicine na Zadružni cesti 33. V Zdravstvenem domu Metlika pa je po podatkih sledilnika zasedenih vseh pet družinskih zdravnikov.

Podatki o zasedenosti ambulant se sicer posodabljajo samo na 10 dni in ne sproti takoj, ko pride do spremembe, zato lahko pride do neskladja med objavljenimi podatki in ažurnim stanjem. Zdravnik je lahko v obdobju od objave do trenutka vaše poizvedbe že dosegel zahtevane glavarinske količnike, je na porodniški/bolniški ali pa je v pokoju oz. pred upokojitvijo.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj