Na vsebino

Pri romski problematiki bo potrebna drugačna politika

Predstavniki ministrstev so se med nedavnim obiskom vlade v jugovzhodni regiji seznanili tudi z romsko problematiko. Državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Božo Predalič je pri tem ocenil, da bo morda v prihodnje pri Romih treba uporabiti nekoliko drugačno politiko, kot je politika pozitivne diskriminacije, saj se ta ni izkazala kot učinkovita.

Na ministrstvu se po besedah Predaliča zavedajo, da so Romi državljani Slovenije, enako kot vsi ostali, prepričani pa so, da imajo poleg enakih pravic tudi enake dolžnosti. “In v tej smeri je treba nekaj narediti,” je dejal v izjavi za javnost ob obisku Policijske uprave (PU) Novo mesto.

Po njegovi oceni je treba zadeve širše medresorsko usklajevati, kar vlada tudi počne. Med drugim je septembra sprejela dokument, v katerem je opredelila nosilce po posameznih področjih, da bi skupaj pregledali, kaj je treba spremeniti in prilagoditi, da težave uredijo, je dejal.

O problematiki je Predalič govoril tudi z nekaterimi župani občin v jugovzhodni regiji ter z vodstvom PU Novo mesto. Kot je dejal, so skupaj ugotavljali, da policija na področju romske problematike svoje delo opravlja uspešno.

Z romsko problematiko se med drugim srečujejo tudi nekatere šole. Direktor PU Novo mesto Janez Ogulin zagotavlja, da šole v primerih medvrstniškega nasilja izvajajo vse zakonske možnosti, ki jih imajo. “O vseh takih primerih smo obveščeni, saj so nas o njih dolžne obveščati tudi same šole. Zadevo preučimo, zberemo obvestila v smislu, ali je bil storjen prekršek ali kaznivo dejanje, in napišemo poročilo na državno tožilstvo, tudi če gre za otroke,” je dejal. V tovrstnih primerih ugotavljajo tudi odgovornost staršev in o njih obveščajo center za socialno delo. “Zadeve torej obravnavamo zelo celovito in obširno,” je zagotovil.

Kot je povedal, bodo z nekaterimi predlogi rešitev, ki jih imajo, seznanili tudi vlado, med drugim s predlogom, da bi lahko policija skupaj s centri za socialno delo vzpostavila mehanizme, da bi bili romski otroci dopoldne v šolah.

Vir: STA
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj