Na vsebino

Pridi, ti bom nekaj pokazal

V avli kulturnega doma Metlika je vse do 10. marca na ogled okrog 50 fotografij ljubiteljskega fotografa in pohodnika Jožeta Simoniča, Metličana, ki že vrsto let živi v Ilirski Bistrici.

Simonič je na ogled postavil najlepše utrinke njegovih opazovanj neokrnjene narave pod Snežnikom v zadnjih petih letih. Z njimi želi javnost opozoriti na izredno bogato pestrost živalskih in rastlinskih vrst, ki skupaj s Krasom predstavlja eno biotsko najbogatejših območij daleč naokrog. Žal pa opaža, da zaradi podnebnih sprememb in drugih vplivov na okolje, postajajo posamezni habitati vse bolj ogroženi. Sporočilo njegove razstave z naslovom Pridi, ti bom nekaj pokazal, je namenjeno vsem, da si prizadevajo ohraniti to biotsko bogato naravo tudi za prihodnje rodove.

Fotograf občuduje tiste motive v naravi, ki na prvi pogled niso nič posebnega. V objektiv želi ujeti običajne motive, ki jih laično oko sicer opazi, a jih v hitrem tempu življenje dejansko ne vidi.

Jože Simonič se je leta 1955 rodil v Metliki. Prve fotografske korake je naredil pri fotokrožku v metliški osnovni šoli in z njimi nadaljeval kot dijak srednje kemijske šole v Ljubljani. V tistih časih ni bilo veliko možnosti za ukvarjanje s fotografijo, nakup drage opreme z zahoda pa zgolj pobožna želja. Priložnost za nadaljnje izpopolnjevanje znanja se mu je ponudila, ko je stanoval v dijaškem domu tehniških šol, ki je imel osnovno opremo za fotografijo, pa tudi kakšen fotografski tečaj so organizirali. To so bili časi, ko se je bilo treba za vsako fotografijo pošteno potruditi. Znanje je z leti izpopolnjeval tudi ob pomoči takrat priznanih fotografov.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj