Na vsebino

»Pridi zvečer na grad« vabi že 30. leto zapored

Foto: Rudi Vlašič
Foto: Rudi Vlašič

Na metliškem grajskem dvorišču so sinoči odprli jubilejne 30. mednarodne poletne kulturne prireditve »Pridi zvečer na grad«. Prireditve je odprla metliška podžupanja Martina Legan Janžekovič, slavnostna govornica je bila režiserka in scenaristka Maja Weiss, zbrane je nagovorila tudi Marta Strahinić, predsednica prireditvenega odbora »Pridi zvečer na grad«. Nastopila je folklorna skupina Raíces de Aragón iz Zaragoze, ki je predstavila aragonsko joto – tradicionalno aragonsko folkloro s poskočnim plesom ob spremljavi kitar, lutnje, orglic in bobnov, predvsem pa kastanjet v rokah plesalcev.

Tudi letos so organizatorji pripravili paleto raznolikih dogodkov, pester in zanimiv program, v katerem vsak, še tako zahteven obiskovalec, najde kaj zase. Na odru metliškega gradu se bodo v soju lune in zvezd zvrstili številni nastopajoči, tako domači kot tuji, vrhunski in ljubiteljski, skupine in posamezniki.

»Po dveh težkih, negotovih letih na drugih prizoriščih se vračamo z željo, da se v soju lune in zvezd čim pogosteje srečamo v prelepem ambientu našega grajskega dvorišča in skupaj uživamo ob nepozabnih doživetjih glasbe, plesa, gledališča ...« je zapisala Marta Strahinić.

V treh desetletjih prek 100 tisoč obiskovalcev

Začetki mednarodnih poletnih kulturnih prireditev »Pridi zvečer na grad« segajo v leto 1993. Takrat je njihovo organizacijo prevzela Ljudska knjižnica Metlika pod vodstvom Anice Kopinič. Skupaj z Matjažem Rusom in Martinom Skolibrom so začeli snovati poletni kulturni program. V kasnejših letih se je prireditveni odbor razširil, nekateri člani so odšli, prišli so novi in prireditve so se neprekinjeno obdržale do današnjih dni. Da so postale tradicionalne, gre zasluga dolgoletni predsednici Anici Kopinič, ki je v organizacijo prireditev vložila veliko truda, entuziazma in iskrene želje, da bi staro mestno jedro našega mesta nad Bojico zaživelo, obiskovalce pa bi pripeljali prav v njegovo srce – na metliško grajsko dvorišče.

V vseh letih prireditev se je na gradu zvrstilo več kot 450 dogodkov, 5.400 nastopajočih iz 31 držav in štirih celin, prišlo je prek 100.000 obiskovalcev, prireditve je podprlo okoli 140 različnih sponzorjev in donatorjev. Prireditev ves čas podpirajo Občina Metlika, Mestna skupnost Metlika in Belokranjski muzej kot prijazni gostitelj.

Poleg nastopajočih od drugod so na odru grajskega dvorišča vedno znova razveseljevale in presenečale domače skupine in posamezniki – Metliška folklorna skupina Ivan Navratil, Mestna godba Metlika, Vokalna skupina Lan, Vitis, Društvo Žumberčanov in prijateljev Žumberka ter številni drugi. Sodelujejo z Imagom Sloveniae, festivalom Lent Maribor in Javnim skladom RS za kulturne dejavnosti.

Danes program snujejo zaposleni v Ljudski knjižnici Metlika in prireditveni odbor v sestavi Anica Kopinič, Andreja Brancelj Bednaršek, Alenka Muc, Srečko Muc, Matjaž Rus in Marta Strahinić. Pomagajo tudi številni posamezniki, organizacije, društva, zavodi.

Jubilejne prireditve posvečene Toniju Gašperiču

Čeprav vabilo »Pridi zvečer na grad« zveni že 30. leto zapored, pa je ideja o prireditvah na gradu kar celo desetletje starejša – bile so »Besede pod oboki«, »Noči do jutra«, pa »Avgustovska noč«, »Pridi zvečr v grad oz. na grad« in od leta 1993 dalje neprekinjeno »Pridi zvečer na grad«.

»Začetki dogajanja na našem grajskem dvorišču pred 40 leti so močno prepleteni z imenom, ki ga vsi dobro poznamo in cenimo – Toni Gašperič. Bil je začetnik, pobudnik, dolga leta član prireditvenega odbora in do svojih zadnjih dni tako ali drugače vpet v dogajanje na gradu. Verjamem, da bo tudi letos z nami. Ko se bodo na grajskem dvorišču prižgali reflektorji, ko bo v soju lune in zvezd zadonela glasba, beseda, plesni koraki, bo ena zvezda na nebu še močneje zažarela ...« je še zapisala Strahinićeva.

Jubilejne 30. mednarodne poletne kulturne prireditve »Pridi zvečer na grad« tako posvečajo spominu na Tonija Gašperiča. Nadaljujejo se že nocoj ob 20. uri, ko bo v metliškem kulturnem domu na ogled celovečerni dokumentarni film Beli bojevnik v črni obleki. Po končani projekciji bo sledil pogovor z ustvarjalcema, režiserko Majo Weiss in Ivanom Krambergerjem, ml.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj