Na vsebino

Pridobile so nov poklic - socialna oskrbovalka na domu

Zavod za izobraževanje in kulturo Črnomelj je v okviru projekta Temeljne in poklicne kompetence 2018 do 2022 Pokolpje izvedel 150–urni program priprave na nacionalno poklicno kvalifikacijo Socialni oskrbovalec na domu. Udeleženke izobraževanja so si v okviru izobraževanja pridobile in poglobile znanja o socialni oskrbi in negi, tako v teoriji kot pri praktičnem usposabljanju. Pri izvedbi izobraževanja, ki sta ga financirala Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter Evropski socialni sklad, je ZIK Črnomelj sodeloval z Domom starejših občanov Črnomelj in Domom starejših občanov Metlika.

Po uspešno zaključenem usposabljanju so udeleženke pristopile k pridobitvi nacionalne poklicne kvalifikacije Socialni oskrbovalec na domu. Postopek pridobitve certifikata je izvedla Socialna zbornica Slovenije s svojima svetovalkama. Udeleženke so pred tričlansko državno komisijo pokazale, da imajo ustrezna znanja in izkušnje za opravljanje novega poklica.

Zaključno srečanje s podelitvijo certifikatov je potekalo včeraj v Kulturnem domu Črnomelj. Slavnostnemu dogodku so se pridružile tudi mentorice v programu in direktorici obeh domov za starejše. Certifikate je podelila namestnica generalnega sekretarja Socialne zbornice Slovenije, Helena Kocjančič, ki se je udeleženkam zahvalila, da so vse nas spomnile kako neprecenljive vrednosti je njihovo delo. To je izrazila z besedami: »Vaša dejanja poosebljajo sočutje in sožitje v različnosti, kar se v družbi blagostanja in zdravih ljudi velikokrat razume kot samoumevno. Tisti, ki smo kdaj bili ob trpečem in onemoglem človeku, lahko razumemo, kaj je to sreča, hvaležnost in zadovoljstvo, ko prisluhnemo in razumemo osebo ob sebi in ji lahko pri tem pomagamo. Ve z vašim delom prinašate optimizem v družbo danes.«

Bela krajina je tako pridobila enajst socialnih oskrbovalk na domu, ki imajo znanje in potrebne izkušnje za delo s starejšimi osebami. Pridobile so si poklic prihodnosti, saj je v naši družbi vse več ljudi, ki potrebujejo njihovo pomoč.

Vir: ZIK Črnomelj

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj